Alcoholgebruik - en dus bier - is geassocieerd met kanker, ook al zijn er altijd weer onderzoekjes die aantonen dat bier toch gezond is. De - door brouwers opgerichte - Stichting Geef & Geniet vraagt jaarlijks een bierbrouwer om een bijzonder bier te brouwen. Een deel van de opbrengsten gaat naar een goed doel. De gelden gaan dit jaar naar de Stichting KiKa, die strijdt tegen kanker bij kinderen.

Had de Stichting Geniet & Geef geen ander doel moeten kiezen en Kika wijzer moeten wezen?
Dit jaar viel de keuze op Hertog Jan die er het recept voor Het Elfde Gebod, een al lang niet meer gebrouwen bier, voor uit de kast haalde. De bierbrouwer brouwt 152 hectoliter. De helft hiervan is vanaf 1 september op de tap te koop in 160 cafés. Enkele dagen later is het bier ook bij AH en Mitra te koop in speciaal ontworpen kruiken. Het bier zal in de winkels €7,60 kosten. Hertog Jan zal het speciale bier ook in zijn eigen brouwerijwinkel gaan verkopen.

Meesterbrouwer Gerard van den Broek van Hertog Jan vertelt Distrifood: "Het bier was erg geliefd en we krijgen nog geregeld de vraag of ‘Het Elfde Gebod’ ooit nog terugkomt op de markt. De samenwerking met Stichting Geniet & Geef is voor ons het mooiste moment om aan dit verzoek gehoor te geven."Het is een sympathieke actie natuurlijk. Maar had de Stichting Geniet & Geef - die toch echt bedoeld is voor de promotie van bier - niet beter een ander doel kunnen kiezen en Kika wijzer moeten wezen? Die vraag is actueel nu bleek dat Heineken eigenlijk best weet dat de combinatie van bier en gezonde sport niet lekker zit.

Of vinden we het domweg OK omdat we er niet over nadenken en het toch een goed doel is?
Dit artikel afdrukken