De Belgische supermarktketen Colruyt bewaakt zelf het dierenwelzijn. "Sinds eind oktober laten we de 25 slachthuizen waarmee we samenwerken onaangekondigd doorlichten door een extern bureau", zegt Stefan Goethaert van Colruyt Group Fine Food in De Standaard. Colruyt liet in 2016 meer dan 20.000 runderen en 400.000 varkens slachten, maar was zich niet bewust van de dierenwelzijnsproblematiek omdat inspectieresultaten door de toezichthouders alleen met de betrokken slachthuizen gedeeld worden. De maatregel van Colruyt komt bovenop het Vlaamse dierenwelzijnsconvenant en zal ook voor de Brusselse en Waalse partners van Colruyt gelden. "Voor de sector zelf is het belangrijk dat er weer een positieve vibe komt en de consument weer vertrouwen krijgt. Ook zij weten dat je alleen kwaliteitsvol vlees krijgt als in de hele keten respectvol met dieren omgegaan wordt," zegt Goethaert.
De Standaard - Colruyt neemt heft in eigen handen na wantoestanden in slachthuizen
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
------ dit is geen advertentie --------
Colruyt is een unieke super; kwaakt niet, maar doet.
Bekend zijn de eigen 'lastenboeken' (productspecificaties) die strikt gehanteerd en gecontroleerd worden.
Ook zeer eco-gericht: Waar Appie, PLUS e.a. nog met vrieswandkasten werken, zijn die bij Colruyt al weer zo'n 10 jaar historie. Alleen bakken, zoals bij Lidl; de koude valt er niet uit.
Ze zijn ook wel eens lastig; sympathiek geprijsde scampi's die dan weer niet, dan weer wel te koop zijn. Reden: zeer strenge controle vooraf op de antibiotica waar ze in Thailand en Vietnam in zwemmen. Sinds kort wordt ook uit hygiënische voorzorg het spijsverteringskanaal uit de ongepelde gestript. Bij gepelde versie is dat standaard.
Vlees is er duurder, maar beter, dan in Nederland. Vlees is van Belgische origine.
De gewone kip (uiteraard volop keus uit diverse kwaliteiten hele (!) kip) en voldoende aanbod, doet tussen 3,5 en 4 euro p/kilo, en ziet er mals, vol en goed uit.
Heel anders dan die 1-2 stuks (meer zijn het meestal niet) eenzame zielepoten met grauwe en ingevallen borst ,die ik bij Appie liggen te genieten van hun 'beter leven'.
Verkoop van hele kip, loopt blijkbaar steeds slechter.
Eco-Colruyt investeert ook grootschalig in zonnepanelen op haar daken en neemt deel aan grote windmolenprojecten op zee.
Als ik het totale gamma zo evalueer, vrees ik, dat conform de transfer van Lidl en Aldi westwaards, Colruyt datzelfde niet noordwaarts kan.
Overigens is het ook een van de beste gesorteerde wijnhandels (*) in de Benelux. Zo niet de beste. Onder naam 'Klassewijnen' (niet in de winkel te verkrijgen, waar al een zeer grote keus), wordt netjes de kist/doos in de winkel van je voorkeur afgeleverd, de 'grootste' wijnen tot 4-500 euro toe.. Inderdaad, je kunt er ook gewoon Chateau d'Yquem bestellen. Hebben we nog niet gedaan..
Zeer afwijkend is het afrekenen; de caissière (m/v/o) doet het werk staand scannend, en legt alle boodschappen voor je in de vrijstaande lege kar; helpen wordt niet op prijs gesteld; redelijk zwaar, daarom vinden snelle afwisselingen plaats. Geen lopende band waar je boodschappen op legt.
Doorstroom is hoog. Veel kassa's bij drukte
(*) Colruyt bottelt ook zelf uitstekende wijnen en kocht 4-5 jaar geleden enorme kurkeik-plantages op in Portugal. Bewaarwijn gaan er liever onder kurk dan blik.
Een beetje verliefd op Colruyt ? Ja..., wel een beetje..