Dat Belgen minder bier drinken, is niets nieuws. De bierconsumptie daalt al jaren gestaag. Van 1995 tot 2014 nam de binnenlandse verkoop af met 23%. Maar een zo sterke daling in zo korte tijd is nog niet eerder voorgekomen.
Gemiddeld dronk iedere Belg vorig jaar 72 liter bier. Driekwart van dat volume bestond uit pils.

Perceptie
Volgens Jean-Louis Van de Perre, voorzitter van de Belgische brouwers, is de terugval te wijten aan de aanhoudende economische crisis. "Ook de horecasector blijft het moeilijk hebben. Belgen gaan minder op café dan vroeger", zegt hij in De Standaard.
Ook lijdt de bierconsumptie onder de huidige gezondheidstrends. "Met die discussie is veel perceptie gemoeid. Matig bierverbruik kan passen in een gezonde levensstijl. Twee glazen bier of twee glazen wijn: het effect is vrijwel hetzelfde. Bier zit de Belg bovendien als het ware in de genen", aldus Van de Perre. Hij wil met gerichte campagnes bier weer bij de Belg op het netvlies krijgen. "We moeten de Belg weer zin doen krijgen in bier van eigen bodem", zegt hij in de krant.

Export
Met het Belgische bier als geheel gaat het echter gelukkig wel goed. De export floreert, vooral naar landen buiten de EU. Met 140% was de export naar China in 2014 de grootste groeier. China is inmiddels de grootste buitenlandse afnemer van Belgisch bier. Op de tweede plaats staat Japan.

Fotocredits: 'Cheers', Machiel van Zanten
Dit artikel afdrukken