Nadat ze had gechecked of het mag van Brussel, besloot gisteravond staatssecretaris Dijksma Nederlandse kuikenvermeerderaars en broederijen te zullen compenseren voor een deel van de schade die zij oplopen door de H5N8-crisis in de Nederlandse pluimveehouderij. De check was nodig omdat Nederland niet het risico wil lopen om beticht te worden van staatssteun. Dat hebben de lidstaten elkaar immers verboden.

Compensatie zal niet alle schade dekken. Daarom, zegt Dijksma, doet ze er alles aan om de besmetting zo snel mogelijk te stoppen en de grenzen naar het buitenland open te houden, cq. weer open te krijgen.

FAVV en grote bedrijven weren Nederlandse kip
Onderwijl blijkt het Belgische Federaal Agentschap voor de veiligheid in de voedselketen (FAVV) sinds begin deze week alle transport van broedeieren en levend pluimvee van Nederland naar en door België te hebben verboden. Er zou op ministerieel niveau overleg zijn over de blokkade die daarmee is opgeworpen. Dat schrijft Boerderij. Volgens de Europese spelregels mag België Nederlandse producten niet weigeren nu de Europese Commissie zijn vertrouwen in de Nederlandse handhaving van de spelregels bij de bestrijding van de griep heeft uitgesproken.

Een flink aantal grote bedrijven, die gehouden zijn aan de Europese afspraken, neemt op dit moment geen Nederlands kipproducten af. Dat is schadelijk voor de sector omdat daarmee het vertrouwen daalt. Dat kan ook politiek gevolgen hebben.

Oostblok
Eerder deze week reeds bleken reeds voormalige Oostbloklanden kritisch op pluimvee en pluimveeproducten vanuit Nederland en Duitsland. Ook de OIE en FAO roepen tot verscherpen van de biosecurity binnen Europa.

Ons handelsbelang blijkt in het gedrang te komen tussen de richtlijnen van internationale organisaties en de zorgen van landen en bedrijven om de vogelgriep buiten de deur te houden.

Fotocredits: kuiken, belgianchocolate
Dit artikel afdrukken