Nadat de Ruslandban de Belgische perentelers in acute moeilijkheden bracht, blijken nu ook de appeltelers - in België én Nederland - in de problemen te komen. Door het wegvallen van de Russische exportmarkt, het op de Europese markt komen van meer fruit dat anders naar Rusland ging én een goede oogst, dalen de prijzen dramatisch.

Prijzen gehalveerd
Op RetailDetail zegt Christian Gustin (Belgische Fruitveiling): "Door de crisis met Rusland zijn de prijzen gedaald tot een dieptepunt dat we in geen tien jaar meer hebben meegemaakt. Producenten krijgen nu minder dan de helft van wat ze vorig jaar in deze periode voor hun appelen en peren kregen. Gemiddeld ontvangen telers van appelen en peren nog 25 cent per kilo, niet eens voldoende om uit de kosten te komen." Veel telers moeten bij de bank overbruggingskredieten aanvragen om hun plukkers te kunnen betalen, of uitstel van betaling op hun uitstaande leningen.

Ook voor Nederlandse telers zijn de prijzen gehalveerd: van 50 naar 25 cent de kilo. De NOS meldt: 'Een aantal telers heeft het faillissement aangevraagd.'

Nieuwe steunmaatregelen nog niet bekendgemaakt
De EU heeft snel na het begin van de importstop een pakket steunmaatregelen van 125 miljoen euro beschikbaar gesteld. Nadat bleek dat van deze regeling misbruik werd gemaakt, is de regeling opgeschort. Deze week zou de EU met een nieuwe, 'more targeted', regeling komen, maar dat is nog niet gebeurd. Naar verwachting worden maandag de nieuwe steunmaatregelen bekend. Boerderij meldt daarover: De nieuwe regeling zal gebaseerd worden op de omvang van de export van producten naar Rusland per lidstaat in dezelfde periode vorig jaar. Bronnen in Brussel melden dat de twaalf landen die het zwaarst getroffen worden door de Russische boycot een bedrag per land krijgen. Daarnaast zal er nog een generieke envelop komen waar producenten uit alle lidstaten gebruik van kunnen maken.

Fotocredits: 'fruit', Hans Splinter
Dit artikel afdrukken