Antwerpen is een van de steden met de sterkste vervuiling door stikstofdioxide (NO2) ter wereld. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van het Europees ruimtevaartagentschap (ESA). Andere hotspots van stikstofdioxide zijn onder meer Parijs, Londen, New Delhi en Jakarta.

Ook een deel van Nederland kleurt rood op de interactieve wereldkaart die Greenpeace op basis van de satellietgegevens publiceerde. De uitkomsten worden deze week uitgebreid besproken tijdens de eerste Wereldconferentie over Luchtvervuiling en Gezondheid in Genève.

Stikstofdioxide is een belangrijke bron van fijnstof en ozon, de twee stoffen die de volksgezondheid het meest schaden. Uit een nieuw rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat wereldwijd meer dan 90% van de kinderen toxische lucht inademt. Volgens Greenpeace België is in België het verkeer (dieselauto's en dichtheid van het wegennet) de grootste boosdoener, maar Antwerpen heeft het hoge stikstofdioxide-gehalte in de lucht ook te danken aan zijn haven en het transport.
Greenpeace - Zelfs zichtbaar vanuit de ruimte: België stikt in stikstofdioxide
  • Deel
Druk af