De Australische National Heart Foundation stelt dat het recente heronderzoek naar de effecten van vetten op hartaandoeningen 'misguided' is. Het heronderzoek, gepubliceerd in het British Medical Journal, deed kond van de resultaten van een al uit 1966 daterend onderzoek naar de voordelen van plantaardige vetten boven dierlijke vetten op hartziekten. De onderzoeksgegevens waren recent ontdekt en betroffen een deelonderzoek van de Sydney Diet Heart Study uit 1966-73. Bovendien zijn de herontdekte gegevens meegenomen in een hernieuwde meta-analyse.

De auteurs schrijven in hun conclusie dat wereldwijd wordt geadviseerd meervoudig onverzadigde vetten te gebruiken teneinde het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen. Maar in dit onderzoek is aangetoond dat het inzetten van het meest voorkomende onverzadigde vetzuur, omega-6 ofwel linolzuur, juist leidt tot verhoogde overlijdensrisico's, vooral aan hart- en vaatziekten. De meta-analyse naar linolzuur laat geen gunstig effect zien voor de gezondheid van het hart. Dit zou wel eens grote implicaties kunnen hebben op het voedingsadvies ten aanzien van meervoudig onverzadigde vetten.

De kritiek is niet van de lucht, ook de commentaren in het BJM. In Australië zegt Dr. Robert Grenfell, directeur van de Heart Foundation, in AFN: "Dit was geen onderzoek in een gezonde populatie, maar in een kleine groep van ongezonde mannen van middelbare leeftijd."

Bovendien was de samenstelling van margarine in de jaren '60 en '70 nogal afwijkend van nu. Er zaten destijds nog veel transvetten in, om de oorspronkelijke plantaardige olie smeerbaar te maken. Bill Shrapnel, Deputy Chairman van de Sydney University Nutrition Research Foundation: "Toen dit onderzoek begon, bevatte Miracle margarine ongeveer 15 procent transvetzuren, die het slechtste effect hebben op het risico op hartaandoeningen van alle vetten. Het negatieve effect van de interventie in dit onderzoek was bijna zeker te wijten aan de toename van de transvetzuren in het dieet. Recent en goed uitgevoerd onderzoek wijst erop dat het vervangen van verzadigd vet door meervoudig onverzadigde vetten het risico op hartziekten verlaagt, en dit wordt in brede kringen geaccepteerd.“

Toch wordt er dus wel geknaagd aan de fundamenten van de linolzuurmargarine. Professor Mark Wahlqvist, zegt hardop dat de uitkomsten van het heronderzoek zowel 'welkom' als 'verontrustend' zijn. En stelt de vraag: "waarom [heeft] het zo lang geduurd om deze cruciale informatie over een majeure verandering in het menselijk dieet, die nog maar zo kort geleden als de jaren '60 plaatsvond, boven water te krijgen en te publiceren?"

Op Foodlog leefde de discussie tussen voor en tegenstanders van Becel vorige week al op. Professor Jaap Seidell en Stephan Peeters van het Voedingscentrum mengden zich in de discussie.

Fotocredits: KRAFT Margarine 1950s, uitsnede, 1950sUnlimited
Dit artikel afdrukken