In de Nederlandse grote steden zijn meer kinderen te zwaar dan gemiddeld in het hele land. Amsterdam spant de kroon. Het percentage jeugdig overgewicht is bijna twee keer zo hoog als in de rest van het land. Reden voor de gemeente om beleidsmaatregelen tegen overgewicht te nemen. Dat werpt zijn vruchten af. "Was vier jaar geleden nog bijna 17 procent van de kinderen tot veertien jaar te dik, uit cijfers die Amsterdam vandaag bekendmaakt, blijkt dat dat percentage in 2013 gedaald was naar ruim 15", meldt Trouw vandaag.
Naar verwachting is het cijfer nog verder teruggelopen, omdat de gemeente vanaf dat jaar de maatregelen uit het overgewichtsbeleid verder uitgebreid heeft. De maatregelen passen in de Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht, waarmee de gemeente zich ten doel heeft gesteld alle kinderen in 2030 op een gezond gewicht te hebben.

Veel ouders waren eerst bang dat kinderen water niet lusten, vertelde directeur Dick Haanraadts van de Joop Westerweelschool
Grote steden zwaarder dan gemiddeld
Het overgewicht in de grote steden houdt verband met de bevolkingssamenstelling. "Kinderen die opgroeien in arme gezinnen met laagopgeleide ouders en allochtone kinderen lopen het grootste risico op overgewicht, en daarvan wonen er in de grote steden meer dan elders. [..] Vooral Turkse kinderen zijn te zwaar, vaak nog niet als peuter, maar wel als ze opgroeien. Van de Turkse peuters van twee heeft een kleine 12 procent overgewicht; als ze veertien zijn, is dat percentage toegenomen tot 28. En over de hele linie geldt dat meisjes vaker dan jongens te dik zijn", licht de krant toe.

Kraanwater
Bijzonder aan de Amsterdamse aanpak is de rol die de scholen er in spelen. Eén op de drie basisscholen doet inmiddels mee met het Jump-in programma. Dat houdt in dat er extra aandacht is voor gezond eten, goede gymlessen en buitenspelen. Bovendien heeft Amsterdam inmiddels op meer dan 50 scholen al het drinken van limonade uitgebannen. De kinderen drinken er gewoon kraanwater. "Veel ouders waren eerst bang dat kinderen water niet lusten", vertelde directeur Dick Haanraadts van de Joop Westerweelschool. "Maar na drie weken drinken alle kinderen als vanzelfsprekend water uit de kraan."

Fotocredits: Gemeente Amsterdam
Dit artikel afdrukken