In Nederland bericht de NVWA over residuen van bestrijdingsmiddelen in groente en fruit. In de VS is dat de taak van de non-profit organisatie EWG. Eén ding blijft hetzelfde: op biologische producten worden de minste pesticiden aangetroffen.

Ieder jaar stelt de nonprofit organisatie Environmental Working Group (EWG) een lijst op met de meest vervuilde groenten- en fruitsoorten. De organisatie gebruikt daarvoor gegevens van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA), dat de pesticide-residu's in 48 soorten groenten en fruit meet. Twee derde van de ruim 3.000 monsters bevatte een of meer pesticiden, zelfs als ze gewassen of geschild waren. In totaal werden 165 verschillende pesticiden aangetroffen. 'Topper' voor het vijfde jaar op rij is de appel.

Gangbaar laat kans liggen
De bevindingen zijn in ieder geval reden tot commerciële zorg omdat de vraag naar vers zonder bestrijdingsmiddelen snel stijgt, maar telers daar nauwelijks op inspelen. Volgens de USDA laten kwekers en telers van 'gangbaar' een belangrijke markttrend links liggen. De Economic Research Service van de USDA schat dat de biologische sector, die slechts 4% uitmaakt van alle voedselverkopen in de VS, de afgelopen jaren met dubbele cijfers is gegroeid. Volgens de dienst groeide de omzet in biologische groenten en fruit van $ 5,4 miljard in 2005 tot naar schatting $ 15 miljard vorig jaar. Van 2013 naar 2014 alleen al was de groei 11%.

Consumenten helpen gezonde keus te maken
Omdat een lijst met vervuilde versproducten afschrikwekkend kan werken, zet EWG er een 'schone' lijst tegenover, de 'Clean 15'. Beide lijsten samen moeten de consument helpen een echt gezonde keus te maken. "Wij zeggen eet vooral je groenten en fruit", stelt Sonya Lunder, senior analist van EWG in The Huffington Post. "Maar weet welke de meeste pesticiden bevatten, zodat je voor de biologische variant kunt gaan, als die er is en je 'm kunt betalen, of kies iets lekkers uit de Clean 15."

Dirty Dozen
De Dirty Dozen lijst ziet er als volgt uit (ter vergelijking, de lijst van vorig jaar vind je hier)
12. Aardappelen
11. Suger snaps (import)
10. Cherry tomaatjes
9. Komkommer
8. Paprika's
7. Spinazie
6. Bleekselderij
5. Druiven
4. Aardbeien
3. Nectarines
2. Perziken
1. Appels - op 99% van de monsters werd van tenminste 1 pesticide residu aangetroffen.

EWG voegde dit jaar ook nog een extra categorie toe: de Dirty Dozen Plus, die groenten en fruit vermeldt waarop residuen van pesticiden zijn aangetroffen die giftig kunnen zijn voor het menselijk zenuwstelsel. In die categorie vallen groene bladgroenten en hete pepers. Voor deze groenten zou al helemaal gelden dat je beter de biologische varianten kunt eten.

Clean 15
Voor de volledigheid de 'Clean 15' lijst. Hierop staan de groenten en fruit waar de minste residuen in aangetroffen worden.
1. Avocado
2. Maïs
3. Ananas
4. Kool
5. Sugar snaps (diepvries)
6. Uien
7. Asperges
8. Mango's
9. Papaya's
10. Kiwi's
11. Aubergine
12. Grapefruit
13. Cantaloupe meloen
14. Bloemkool
15. Zoete aardappelen

Fotocredits: de nummers 1, appel en avocado, Denise Krebs
Dit artikel afdrukken