Tussen 2007 en 2016 constateerde de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA, de Amerikaanse warenautoriteit voor de veiligheid van voedsel en medicijnen) dat in 746 vrij verkrijgbare supplementen, farmaceutische stoffen zaten. Met die kennis deed de autoriteit vervolgens weinig tot niets. "Plichtsverzuim," zegt dr. Pieter Cohen, hoogleraar aan de Harvard Medical School in een commentaar in het medische vakblad JAMA.

In een artikel in dezelfde uitgave van JAMA beschrijft een team onderzoekers wat er precies gebeurd is met de 746 door de FDA gesignaleerde 'onzuivere' supplementen. Denk aan 'natuurlijke' supplementen waar bijvoorbeeld de actieve stof sildenafil ('Viagra') in kan worden aangetroffen. Omdat de juiste dosis of exacte ingrediënten niet vermeld zijn, vormen de supplementen een gezondheidsrisico.

Uit het onderzoek blijkt dat de FDA in 360 gevallen de fabrikant tot een 'voluntary recall' wist te bewegen. Dat betekent dat minstens de helft nog altijd gewoon te koop is. In maar 7 gevallen ging er een 'warning letter' de deur uit. Slechts 1 keer werd aangifte gedaan bij Justitie. Er vonden helemaal geen verplichte terughaalacties plaats. Die bevindingen bevestigen eerdere onderzoeken, aldus Cohen.

Cohen verwijt de FDA zijn plicht te verzaken. De FDA moet in actie komen als producten niet-toegestane stoffen bevatten, verkeerd gelabeld of mogelijk risicovol zijn. "Hoe het kan dat de belangrijkste volksgezondheidsinstantie zijn werk niet doet, is een raadsel," zegt Cohen.
JAMA - The FDA and Adulterated Supplements
  • Deel
Druk af