Op Foodlog was al eerder te lezen dat er regelmatig soldatenkost op je bord ligt. Ook Amazon weet dat en wil daarom op basis van 'militaire technologie'' een bezorgdienst voor een nieuw soort kant-en-klare maaltijden beginnen. Wie bij soldatenkost alleen maar kan denken aan oplospoedertjes en eten uit blik, blijkt zich nogal te vergissen. De bezorgdienst gaat runderstoofpot en groentenfrittata uitleveren en dat zonder te koelen.

MATS techniek
Amazon zelf wil niet reageren op het gerucht, maar Michael Locatis van de startup 915 Labs meldt aan de Sydney Morning Herald dat Amazon het bedrijf vorig jaar na de SIAL in Parijs, een van de belangrijkste voedselbeurzen in de wereld, heeft uitgenodigd om hun technieken aan te bieden. 915 Labs werkt met MATS: Microwave Assisted Thermal Sterilisation. Deze techniek is ontwikkeld door onderzoekers van Washington State University voor het Amerikaanse leger. MATS steriliseert voedsel door het verpakt voor een paar minuten in heet water onder druk te verhitten met microgolven van 915 megahertz. Hierdoor is het niet nodig om het eten voor lange tijd aan een hoge temperatuur bloot te stellen en zouden voedingsstoffen, kleur, textuur en smaak beter behouden blijven. De Sydney Morning Herald meldt dat de maaltijden volgens 915 Labs zo lekkerder blijven en toch een jaar houdbaar zijn.

Amazon Fresh
Naast 915 Labs bevestigt ook Juming Tang, hoofd-ontwikkelaar van MATS aan de Washington State University, de interesse van Amazon in de techniek. Op dit moment levert Amazon al boodschappen en maaltijdboxen via Amazon Fresh. Deze dienst zou ook de nieuwe maaltijden gaan leveren. Doordat de maaltijden niet gekoeld hoeven te worden, zijn ze makkelijker te bewaren, is er minder derving en wordt het transport minder kostbaar. Dat heeft allemaal als groot voordeel dat de maaltijden goedkoper worden.

MATS maaltijden wachten nog op goedkeuring van de Amerikaanse Food and Drug Administration voordat ze verkocht mogen worden.
Dit artikel afdrukken