Kinderen vinden reclame in YouTube-video’s niet erg, zolang de video maar leuk is. Dat blijkt uit onderzoek van het Commissariaat voor de Media onder 38 YouTube-kijkende tieners, schrijft de NRC.

In 2017 constateerde het Commissariaat dat jongeren overspoeld worden met reclame tijdens het kijken naar YouTube-video’s. In de Social Code: YouTube beloofden YouTubers voortaan transparant te zijn wanneer zij reclame maken voor een merk, product of dienst. Dat doen vloggers bijvoorbeeld door aan het begin van de video aan te geven dat er sprake is van ‘een betaalde samenwerking’.

Uit het onderzoek blijkt dat kinderen gesponsorde video’s verschillend ervaren. Veel jongere en lager opgeleide kinderen hebben geen idee dat vloggers reclame maken in video’s. Oudere en hoger opgeleide kinderen herkennen het daarentegen meteen. Zij blijken ook goed op de hoogte te zijn van hoe YouTubers geld verdienen door sponsoring of reclame.

Kinderen hebben geen probleem met vloggers die hun verdiensten niet vermelden zolang de YouTubers maar leuke video’s blijven maken.
NRC - Kinderen vinden reclame in YouTube-filmpjes geen probleem, als vloggers het maar menen
Reageer
  • Deel
Druk af