De uitspraak volgt op het toevoegen van 13 personen en 5 'entiteiten' aan de 'zwarte lijst' van de EU. Personen en bedrijven op de zwarte lijst krijgen een reisverbod en hun tegoeden worden bevroren, aldus het FD. Na het instellen van de eerste sancties tegen Rusland in protest tegen de annexatie van de Krim in maart en aanscherpen daarvan in juli, sloot Rusland in augustus de grenzen voor de import van agrarische producten uit de EU en VS. Dat leidde tot grote problemen in de Europese tuinbouw-, vlees- en zuivelsectoren. Rusland kampt met tekorten aan grondstoffen en voert momenteel een actieve politiek op het werven van nieuwe leveranciers, zoals China en landen in Zuid-Amerika.
'Stoppen met zinloze sanctiespiraal'
"Wij verwachten niets van onze Europese partners. Het enige dat we verwachten is dat zij stoppen met de zinloze sanctiespiraal en er voor kiezen de sancties en zwarte lijsten op te heffen, dat zou ons in staat stellen onze lijsten in te trekken. Dat zou voor ons ook aanleiding zijn de tegenmaatregelen die wij hebben ingevoerd terug te draaien", zei Mesjkow.
Volgens hem schaden de sancties evengoed degenen die ze hebben ingesteld als degenen tegen wie ze genomen zijn. Voor Rusland loopt die schade voor de economie dit jaar op tot zo'n € 40 miljard, een bedrag dat volgend jaar kan oplopen naar € 50 miljard.
"Volgens ons neemt het aantal EU-landen dat inziet dat de verschillende anti-Russische sancties de EU zelf schaden steeds meer toe", besluit Mesjkow.
De EU wordt door Rusland voor een keuze gesteld: doorgaan met sancties aan de zijde van de VS of een eigen koers varen tussen de VS en Rusland.
Eerder werd bekend dat de EU op verzoek van de VS de harde lijn tegen Rusland heeft gekozen.
Fotocredits: Aleksej Mesjkov, commonspace.eu
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Tja, vind ik ook Lourens. Naar mijn idee kan je beter handelen in voedsel en elkaar te vriend houden dan handelen in wapens en die op het laatst tegen elkaar oppakken.
'Be carefull what you wish for,......', Astrid. Was het niet juist de halfslachtige handelwijze van de EU die een aanzet was voor de huidige situatie. En dan ook nog die impulsieve actie van Van Balen en Verhofstadt op Medanplein.
Een duidlijker Europees standpunt zou mooi zijn, maar dan moet er in Europa wel eerst een beetje meer, en goed overwogen, consensus zijn. Anders krijg je in de internationale diplomatie gevaarlijke verwarring
Als Europa nu verstandig is, dan doet men een voorstel om stukje sanctie af te bouwen, in ruil voor export van landbouwproducten. Europese boeren blijer en Russische bevolking weer blijer de winter in. Win-win, toch?
Het zou goed zijn als de EU een keer een eigen standpunt kiest en niet als een reu achter een loops teefje aan gaat zoals nu met de VS.