Dat zegt, met zoveel woorden, de Russische vice-minister voor Buitenlandse Zaken Aleksej Mesjkow in een interview met persbureau Interfax, meldt het FD.

De uitspraak volgt op het toevoegen van 13 personen en 5 'entiteiten' aan de 'zwarte lijst' van de EU. Personen en bedrijven op de zwarte lijst krijgen een reisverbod en hun tegoeden worden bevroren, aldus het FD. Na het instellen van de eerste sancties tegen Rusland in protest tegen de annexatie van de Krim in maart en aanscherpen daarvan in juli, sloot Rusland in augustus de grenzen voor de import van agrarische producten uit de EU en VS. Dat leidde tot grote problemen in de Europese tuinbouw-, vlees- en zuivelsectoren. Rusland kampt met tekorten aan grondstoffen en voert momenteel een actieve politiek op het werven van nieuwe leveranciers, zoals China en landen in Zuid-Amerika.

'Stoppen met zinloze sanctiespiraal'
"Wij verwachten niets van onze Europese partners. Het enige dat we verwachten is dat zij stoppen met de zinloze sanctiespiraal en er voor kiezen de sancties en zwarte lijsten op te heffen, dat zou ons in staat stellen onze lijsten in te trekken. Dat zou voor ons ook aanleiding zijn de tegenmaatregelen die wij hebben ingevoerd terug te draaien", zei Mesjkow.
Volgens hem schaden de sancties evengoed degenen die ze hebben ingesteld als degenen tegen wie ze genomen zijn. Voor Rusland loopt die schade voor de economie dit jaar op tot zo'n € 40 miljard, een bedrag dat volgend jaar kan oplopen naar € 50 miljard.

"Volgens ons neemt het aantal EU-landen dat inziet dat de verschillende anti-Russische sancties de EU zelf schaden steeds meer toe", besluit Mesjkow.

De EU wordt door Rusland voor een keuze gesteld: doorgaan met sancties aan de zijde van de VS of een eigen koers varen tussen de VS en Rusland.
Eerder werd bekend dat de EU op verzoek van de VS de harde lijn tegen Rusland heeft gekozen.

Fotocredits: Aleksej Mesjkov, commonspace.eu
Dit artikel afdrukken