De Belgisch-Nederlandse retailer zag de omzet in het vierde kwartaal stijgen met 5% tot €17,4 miljard. Vooral in de Verenigde Staten (+5,8%), Nederland (+4,5%) en Centraal- en Zuidoost-Europa (+5,4%) was de omzetgroei sterk; in België bleef de groei steken op een 'bescheiden 0,2%', schrijft De Tijd. De nettowinst steeg met 6,9% naar €544 miljoen en de winst per aandeel overtreft met €0,50 de verwachting van analisten (€0,45).

Volgens topman Frans Muller zijn de goede resultaten mede te danken aan de kostenbesparingen die het concern realiseert: vorig jaar werd €709 miljoen bespaard, meer dan de doelstelling van €600 miljoen. Muller verhoogde het besparingsdoel tot 2021 van €1,8 naar €1,9 miljard.

De omzet van Bol.com steeg in het vierde kwartaal met 28,7%. Over heel 2019 komt de totaalomzet van de webwinkel uit op €2,8 miljard. Pas over een jaar valt te zien hoe de prestaties van Bol.com zich zullen ontwikkelen. Ahold Delhaize houdt die cijfers, met de komst van Amazon naar Nederland, weer een jaartje onder de pet. "Bol.com is heel belangrijk voor ons. We willen doorgroeien naar een online omzet van 7 miljard euro en daar is de webwinkel heel belangrijk in," zegt Muller op de NOS.

Ahold Delhaize haalt inmiddels bijna 16,5% van de totale netto-omzet uit online-activiteiten, aldus Distrifood. In 2018 was dat nog 14%.

Hoe Albert Heijn in Nederland en België precies presteerde is uit de gepresenteerde cijfers niet af te leiden, merkt ook Distrifood fijntjes op. Het Ahold-Delhaize concern preciseert die gegevens uit concurrentie-overwegingen niet. In Nederland wist AH zijn marktaandeel - ruim een derde van de markt - vast te houden tegen de aanvankelijke verwachtingen van marktwaarnemers in. Of die behouden omzet ook rendabel is en hoe de kosten voor de promotiecampagnes verdeeld zijn tussen leveranciers en de retailer zelf, is een vraag die velen graag beantwoord zouden willen zien.
Dit artikel afdrukken