Staatsbosbeheer mag beginnen met het afschieten van 1.830 edelherten in de Oostvaardersplassen. De provincie Flevoland heeft de vergunning daartoe rechtmatig afgegeven, oordeelde de rechter vandaag.

Begin vorige maand verleende de provincie Flevoland Staatsbosbeheer de vergunning om de herten af te schieten. Vier natuurbeschermingsorganisaties (Faunabescherming, stichting Stamina, Dierbaar Flevoland en Fauna4Life) spanden een rechtszaak aan tegen dat besluit. De organisaties noemden de vergunning vandaag tijdens de zitting een ‘haastklus met diverse onnauwkeurigheden en onzuiverheden’, schrijft het AD, maar daar ging de rechter niet in mee.

Staatsbosbeheer verwacht volgende week met het afschieten te beginnen. "Het streven is om er zo'n twintig per dag te schieten", zegt een woordvoerder van Staatsbosbeheer. "Maar dat is een inschatting. Zo veel dieren afschieten is ook voor ons een nieuwe situatie, dus we moeten afwachten hoe dat gaat."

Een deel van de afgeschoten herten blijft in het gebied liggen voor aaseters. De rest is bedoeld voor menselijke consumptie. Slager en jager Herman ter Weele voorspelt in het AD dat mensen graag een stukje OVP-hert zullen willen proeven. "Het vlees van de 1400 damherten uit de duinen van Zandvoort was ook zo weg. We zitten ook nog eens midden in het seizoen om wild te eten. Dat vlees wordt echt wel verkocht," klinkt het.


AD - Afschieten 1830 edelherten in Oostvaardersplassen begint volgende week
Reageer
  • Deel
Druk af