Als vanuit het niets zie je tegenwoordig overal crowdfunding-projecten opkomen. De Draft Top is bedoeld voor het veilig verwijderen van de bovenkant van een bierblikje en The Right Cup voor een zoete ervaring uit een beker water.

Crowdfunding leverde de Vegetarische Slager binnen 2 weken een miljoen op voor de bouw van een nieuwe fabriek en een Fries dorp behield er zijn dorpssuper door.

Kickstarter is een platform voor crowdfunding-campagnes. De acties komen in verschillende categorieën, waaronder Food. De ‘uitvinders’ maken een mooie filmpje, gebruikers storten geld en als het doelbedrag bereikt is, gaat de actie van start. Grist zette 6 populaire projecten in de categorie 'food' op een rij.

1. Misen:// Cook sharp
Een perfect chef-mes, gemaakt met de beste materialen, mooi design en gemakkelijk in het gebruik, en dat allemaal voor een redelijke prijs. Dat is wat deze kickstarters graag in de winkel zien liggen. Ze verkopen direct aan de consument en de verkorten daarmee de supply chain. De actie blijkt een groot succes. Het doel van deze actie was het verzamelen van $25,000. Inmiddels is er al meer dan een $1 miljoen gestort.2. Choba Choba
Twee managers uit de chocolade-industrie namen ontslag om écht duurzame chocolade te maken. De cacaoboeren zijn mede-eigenaar van het bedrijf en hebben zeggenschap over de productie. Elke twee maanden krijgen abonnees een box met 3 nieuwe soorten chocolade. Enthousiastelingen brachten een bedrag binnen dat 2 keer zo groot als de benodigde som.3. Range Dial
Met deze slimme kookthermometer kook of bak je hittegevoelige producten perfect. Je checkt de temperatuur van het vlees in de oven van waar je ook maar bent. De thermometer heeft 3 verschillende sensoren, een scherpe sensor ideaal voor bijvoorbeeld vlees, een ronde onderdompelbare sensor voor bijvoorbeeld snoep en bierbrouwen en een naald voor het zware grillen. Deze kickstarters hebben 80% van hun doelbedrag binnen.

4. Pickle Pipe
Fermenteren is weer helemaal in. Een grote uitdaging bij anaerobe fermentatie is het laten ontsnappen van koolstofdioxide, zonder de toevoeging van zuurstof. De pickle pipe is een siliconen deksel voor kleine 'mason jars', de in de VS populaire glazen inmaakpotten met schroefdeksel. Het ventiel in de deksel laat geproduceerd CO2 makkelijk vrij, zonder voor bederf zorgende vervuilingen of zuurstof binnen te laten. Deze designers vonden een flink gat in de markt. Ruim 2.500 mensen stortten gezamenlijk meer dan $100.000, ruim 10 keer het doelbedrag.5. Living Wall Planters
Dit systeem is gemaakt voor het thuis verbouwen van groente en kruiden. De plantenbakken zien er trendy uit en je hangt ze op waar je maar wilt. Groot voordeel: je kunt je planten knoei-vrij water geven en je geeft meerdere planten water in één keer door een slim irrigatiesysteem. Voor deze designers wordt het nog spannend. Ze hebben nog maar 70% van het benodigde bedrag binnen.

6. Food City
Dit betreft een heel persoonlijke actie van Doria Santlofer. Haar overleden moeder kon het boek Food City: Four Centuries of Food-Making in New York niet meer afmaken. Santlofer wil de nalatenschap toch afmaken en publiceren. Het boek is rijk aan foto’s en vertelt de vergeten geschiedenis van de voedselproductie in New York. Het wordt een must-read met al bijna 250 aanhangers.

Getriggerd? Kijk ook eens op Barnraiser, een platform dat volledig gericht op voeding en voedsel.

Fotocredits: ‘Kickstarter’, Kuma Tai
Dit artikel afdrukken