In Letland werden in één week 11 nieuwe gevallen van Afrikaanse varkenspest vastgesteld. Het land stuurt sinds november 2012, toen de eerste gevallen van de Afrikaanse varkenspest werden geconstateerd, regelmatig Follow Up reports naar de World Organisation for Animal Health (OIE).

In het 24e rapport melden de veterinaire autoriteiten dat de besmette dieren op 9 verschillende locaties in het oostelijk deel van Letland aangetroffen. Zes van de wilde zwijnen werden dood gevonden, vijf werden afgemaakt.

Importstop
Sinds eind 2012 Afrikaanse varkenspest werd vastgesteld in de Baltische staten en Polen, heeft Rusland steeds strengere regels doorgevoerd om de besmetting buiten de eigen grenzen te houden. In januari 2014 leidde dat zelfs tot een complete stop op de import van vers varkensvlees uit de hele EU. Sindsdien wordt er voor en achter de schermen onderhandeld om de grenzen toch weer geopend te krijgen. Rusland is voor de Europese varkensindustrie een belangrijke handelspartner: jaarlijks neemt het land zo'n 800.000 ton varkensvlees af.

Deur op kier
Juist deze week werd bij de Grüne Woche bekend dat de Europese Commissie haar goedkeuring hecht aan een akkoord dat de deur voor exporteurs weer op een kiertje zet, meldt het FD vandaag. Nederland, Denemarken en Frankrijk zouden op korte termijn bepaalde varkensdelen weer kunnen gaan exporteren. Denk daarbij vooral aan vet en zwoerd. Daar is in de Russische vleesverwerkende industrie een groot tekort aan waar de eigen productie vooralsnog niet in kan voorzien..
Dit artikel afdrukken