Veel mensen krabben zich achter de oren als het gaat om afvalscheiding thuis. "Hoort het wel of niet in de plasticbak?" is een veelgestelde vraag. Een nieuwe wel-niet lijst moet uitkomst bieden zodat je echt weet waar je die chipszak, piepschuim en volle verpakkingen nou in moet gooien.
Uitgangspunt voor een goede afvalscheiding is dat het voor inwoners logisch is wat in welke bak of zak thuishoort
Afval scheiden is nog te vaak een hoofdbreker. Mag een lege chipszak nu wel of niet bij het pmd-afval? Online zoektochten leveren een wirwar aan lijstjes op en niet altijd helderheid. Verschillen per gemeente over bijvoorbeeld de bestemming van chipszakken maakten het er niet makkelijker op. Regelwijzigingen, ingegeven door vernieuwingen in recyclagetechnieken, deden daar nog een schepje bovenop.

Aan alle onduidelijkheid moet een eind komen met de nieuwe wel/niet-lijst bij de afvalscheiding van pmd. De lijst is dinsdag gepresenteerd door het Platform Ketenoptimalisatie (PKO), een samenwerking van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Verpact, de verantwoordelijke organisatie voor het recyclen van afval.

'Schone pmd-stroom'
Het moet vervuiling van de afvalstroom verminderen, schrijft AfvalOnline. Door de vele vervuiling lopen de kosten van gemeenten op. De nieuwe lijst is vooral relevant voor gebieden buiten de grote steden waar inwoners zelf hun afval scheiden - in de grote steden vindt vaak nascheiding plaats door machines. Een schone pmd-stroom zorgt voor efficiëntere recycling.

Pmd mag sinds 1 januari 2020 maximaal 15% vervuiling bevatten. Is dat meer dan wordt de partij als restafval behandeld. Gemeenten lopen dan niet alleen een inzamelvergoeding mis, maar moeten ook betalen voor het verbranden van het pmd. Bij de bron, dus bij mensen thuis, bevat gescheiden pmd gemiddeld 28,8% stoffen die er niet in thuishoren, werd duidelijk uit onderzoek vorig jaar. In een uitzending van Pointer bleek dat het bedrag dat recycle-organisatie Verpact niet uitbetaalt bij een afgekeurde vracht was opgelopen tot ruim €9 miljoen.

Tips
Let op zowel de verpakking als de inhoud. Vermijd te veel etensresten (die vervuilen) maar het afspoelen van verpakkingen is niet nodig en zelfs waterverkwistend. “Als het geen verpakking is, hoort het niet in de pmd-zak”, zegt Hester Klein Lankhorst, directeur van Verpact, in Trouw. En onthoud dat verpakkingen die niet van chemische producten of medicijnen zijn, bij het plastic horen.

PMD Wel-Niet lijst, RecycleklaarFotocredits: PMD Wel-Niet lijst, Recycleklaar


Veel niet-pmd afval is ook recyclebaar, maar hoort gewoon op een andere plek ingeleverd te worden: de milieustraat. Vijf afvalitems die vaak voor verwarring zorgen zijn tandenborstels, fruitnetjes, chipszakken, piepschuim en verpakkingen van chemische producten. Tandenborstels behoren niet tot het pmd, omdat ze geen verpakking zijn, legt Klein Lankhorst uit. Dit geldt ook voor speelgoed zoals badeendjes of legoblokken. Ze zijn gemaakt van ander materiaal, horen thuis in een andere afvalstroom en kunnen naar de milieustraat. Fruitnetjes, zoals die van mandarijnen en sinaasappels, mogen niet bij het pmd, ondanks dat ze van recyclebaar kunststof zijn. “Door de netjes kunnen de machines vastlopen”, aldus Klein Lankhorst. Chipszakken waren eerder afhankelijk van lokale regels, in iedere gemeente gold wat anders. Nu is landelijk besloten dat ze bij het pmd mogen, al blijven ze lastig te recyclen.

Piepschuim mag dan wel verleidelijk zijn om bij het plastic te gooien, het hoort er niet bij. Het is moeilijk recyclebaar binnen de plasticstroom en kan beter naar de milieustraat voor aparte verwerking. Verpakkingen van chemische producten, zoals haarspray, zijn uit den boze in de pmd-zak vanwege de resten die de kwaliteit van nieuwe grondstoffen kunnen aantasten. Ze horen thuis bij het lokale inleverpunt.



Deze week werd bekend dat binnen de EU het gebruik van gerecycled plastic toeneemt. De plasticproductie is nu voor 13,5% circulair, schrijft Duurzaam Ondernemen. Met een recyclingpercentage van 38% loopt Nederland voorop in vergelijking met het Europese gemiddelde van 26,9%. Toch groeit ook de stroom plastic afval die in de verbrandingsoven verdwijnt, in Nederland zelfs met 22% in 2022.

Ondertussen slaat de plasticrecyclingsector alarm, schrijft de Volkskrant. De markt voor gerecycled plastic kreunt onder de druk van goedkoop, nieuw plastic uit Azië en Amerika. Nederlandse recyclers zien hun omzet stagneren en voorraden oplopen. De Vereniging Afvalbedrijven doet in een brandbrief een dringende oproep aan het demissionaire kabinet: steun de prijs van gerecycled materiaal, zorg voor overeenstemming tussen circulaire inkoop- en recyclingdoelen, en introduceer een CO2-kredietsysteem voor het gebruik van gerecycled plastic. Dit zou niet alleen de plasticrecyclingsector helpen, maar ook een significante bijdrage leveren aan de klimaatdoelen.