Deze week vroeg het Nederlandse recyclingsbedrijf Umincorp het faillissement aan. De fabriek in Rotterdam is al gesloten, die in Amsterdam draait door in de hoop op een doorstart. In Duitsland sloot deze winter Veolia zijn PET-recyclingfabriek. Terwijl Europa inzet op een circulaire economie waarin recycling centraal staat, grijpen de Verenigde Staten en China de kansen van het nu. Ze overspoelen de markt met goedkoop nieuw plastic. Daar valt niet tegenop te concurreren.
Door de sterke groei van de petrochemische productie in de Verenigde Staten en China is een overaanbod aan nieuw plastic uit ruwe olie ontstaan
In de strijd tegen plasticvervuiling wil Europa dat vanaf 2030 in plastic producten standaard een percentage gerecycled plastic wordt gebruikt. Van al het Europese verpakkingsplastic - de shampooflessen, het noppenfolie in je pakketje, de krimpfolie om je sixpack, de schaaltjes waarin vlees verpakt is of de bakjes met maaltijdsalades - wordt ongeveer 40% gerecycled.

Vooruitlopend op de circulaire toekomst, begon Umincorp 12 jaar geleden serieus met het scheiden van het plastic uit huishoudelijk afval om dat te kunnen recyclen. Inmiddels wordt het hart van Umincorps' recyclingsproces gevormd door een bak met een speciale vloeistof in lagen met verschillende dichtheden, schrijft de Volkskrant. "De kunststofvarianten met afkortingen als PET en HDPE, elk met een andere dichtheid, drijven vanzelf naar een eigen laag en stromen zo allemaal een andere buis in. Zo slaagt Umincorp erin zelfs moeilijk sorteerbaar plastic uit elkaar te plukken." Met zodanig goede resultaten dat de plasticsnippers zelfs weer gebruikt kunnen worden voor nieuwe voedselverpakkingen.

Dat Umincorp dan toch de handdoek in de ring gooit, heeft een hele simpele reden. Nieuw plastic is goedkoper dan recyclen. “Twee jaar geleden was nieuw plastic nog duurder dan gerecycleerd plastic," verzucht Inge Dewitte, adviseur kunststofrecyclage bij de Belgische sectorfederatie Denuo, in De Standaard. Door de sterke groei van de petrochemische productie in de Verenigde Staten en China is een overaanbod aan nieuw plastic uit ruwe olie ontstaan, aldus de Financial Times. Zo is de prijs voor het type polyethyleen dat gebruikt wordt in shampooflessen, speelgoed en plastic zakken – hogedichtheidpolyethyleen of HDPE – vorig jaar gekelderd naar $943 per ton. Voor een ton gerecyclede HDPE moeten verpakkingsbedrijven $1.631 dollar betalen.

Het lijkt erop dat het voor de Euopese recyclingssector een kwestie van vooral volhouden is tot 2030, als de nieuwe Europese regelgeving van kracht wordt. Nederland wil 3 jaar eerder al zo ver zijn. Dit zou een nieuwe markt voor gerecyclede materialen kunnen creëren, los van de prijzen van nieuw plastic. Ondertussen toont de huidige crisis bij Umincorp weer eens het belang van effectieve regelgevende interventies aan in de overgang naar een circulaire economie. Hef een virgin plastic tax en doe dat ook op importproducten. Vind je dat te gortig in je internationale relaties, overweeg dan fiscale of andere incentives om het gebruik van gerecycled plastic te bevorderen. Ga in ieder geval internationaal in gesprek.