Tijdens de pandemie vonden vele Nederlanders hun weg naar de molenaar. Ze hadden de tijd, wilden zelf hun brood bakken en wilden dat doen met puur meel van tarwe zonder broodverbeteraars. Nederland ging ook weer naar de slager en de groenteboer; zij zagen hun omzet inmiddels alweer teruglopen en zitten in dezelfde spiraal omlaag als voor Covid. De molenaar kreeg en hield positie.
Thuisbakken werd een trend die de honderden molenaars in ons land een onverwachte boost gaf. Inmiddels enkele jaren later, is het enthousiasme voor versgemalen meel onverminderd.

Nederland telt 1.500 actieve molenaars; 50 hebben er hun dagelijkse werk van gemaakt. De molenaarswereld bloeit, de wind lijkt definitief in de zeilen te zitten, schrijft de NOS.

De interesse in het molenaarschap groeit, ondersteund door een netwerk van opleidingsmolens verspreid over het land. Tom Kreuning, secretaris van Het Gilde van Molenaars, vertelt dat het aantal gediplomeerde molenaars blijft toenemen. Eind vorig jaar waren het er zelfs meer dan 1.700.

Een inspirerend voorbeeld is Jeroen van de Water, die van basisschoolonderwijzer fulltime molenaar werd. Zijn carrièreswitch laat zien dat de molen meer kan zijn dan een historisch relict. Van de Water benadrukt dat het opgekomen bewustzijn voor voeding en de kwaliteit van molenmeel hem trouwe klanten oplevert en in staat stelt de traditie van de molen levend te houden.

Molens zoals De Oude Molen in Wijchen en Korenmolen De Zwaluw in Hoogeveen zien een gestage stroom van bakenthousiastelingen, gedreven door een verlangen naar authenticiteit en lokale producten. In de media wordt de trend ondersteund door programma's zoals Heel Holland Bakt en de groeiende populariteit van streekproducten.

Toch is niet elke branche even fortuinlijk gebleven na de pandemie. Terwijl molenaars blijvend profiteren van de zelfbakrevolutie, hebben andere winkeliers, zoals slagers en groentespeciaalzaken, het moeilijk om de pandemie-gerelateerde piek in klanten vast te houden. Daar speelt ook de inflatie een rol bij. Na een tijdelijke opleving door een toegenomen waardering voor kwaliteit en het steunen van lokale ondernemingen, keren veel consumenten terug naar hun oude winkelgewoontes of kiezen ze voor het gemak van online bestellen. Dit contrast tussen de blijvende interesse in molenproducten en de fluctuerende steun aan andere lokale ondernemers laat de toevalsfactor zien waarvan succes in de consumentenmarkt van afhankelijk is.

De molenaars boffen met eerst Covid en de nog altijd lekker weghappende populariteit van Heel Holland bakt.