Voedselafval niet laten rotten, maar het inmaken. De gefermenteerde compost is gezond voor de bodem, stinkt niet, ratten blijven weg en vuilnis hoeft minder vaak te worden opgehaald. Andrew Sincock roemt de voordelen van bokashi, de methode waarmee dat gebeurt. Sincock is betrokken bij verschillende bokashi-projecten en onderzoeken over de hele wereld. Een IJslandse gemeente gaat zelfs zijn inwoners verplichten de methode te gebruiken. Ook in Nederland wordt ermee geëxperimenteerd.
Bordschraapsel, vlees- en zuivelresten en groenteschillen kun je composteren (en dat kan behoorlijk beetje viezig zijn en stinken), maar het kan ook allemaal in een speciale afvalemmer voor thuis, schrijft de Financial Times. Je hoeft zelfs niet te letten op de juiste balans tussen stikstof- en koolstofrijk afval. Het ruikt nog lekker ook, zoet en augurkachtig. Er hoeft alleen maar een zemel gevuld met micro-organismen -melkzuur, schimmels en gist - aan toegevoegd te worden. Eenmaal vol sluit je de emmer af. Dat creëert een zuurstofvrije (anaerobe) omgeving waarin het fermentatieproces wordt afgerond.

Bokashi is een Japanse composteringmethode, ontwikkeld in de jaren '80 door landbouwprofessor Teruo Higa. Higa zette voedsel- en andere organisch afval om in een waardevolle meststof die de bodem verrijkt. Zijn methode trekt geen ratten aan en vermindert de frequentie van afvalinzameling omdat het afval niet rot. Het geldt als beter dan wormencompost of warm composteren. Ook zou het zo de uitstoot van methaan in stortplaatsen verminderen. “Bokashi houdt 99% van de totale koolstof vast, wat betekent dat je veel koolstof overhoudt om terug in de bodem te stoppen en uiteindelijk de bodem meer energie te geven. Wat we willen doen is teruggaan naar het voeden van de bodem”, aldus Sincock tegen de zakenkrant.

IJsland
Niet alleen thuis, maar ook op plaatselijk niveau kan bokashi voordelen bieden. In IJsland hoeft het huisafval door het gebruik van bokashi door huishoudens minder vaak opgehaald te worden. In plaats van elke 2 weken komt de vuilniswagen nog maar eens in de 6-8 weken langs. De methode wordt nu naar alle waarschijnlijkheid verplicht gesteld voor alle 1.400 huishoudens in de provincie Rangárvallasýsla, vanwege de forse kostenbesparinge en de bijdrage aan de bodemgezondheid. In IJsland kunnen de transportkosten van afvalinzameling flink oplopen, omdat routes in plattelandsgebieden soms wel 1.500 km lang zijn.

Ook in Nederland lopen lokaal verschillende bokashi-projecten. De meeste zijn gericht op het verbeteren van de bodemkwaliteit. Recent liet de gemeente Heerde weten zijn proef met bokashi in een nieuwe fase voort te zetten. De gemeente haalt jaarlijks zo’n 500 ton blad die nu bokashi wordt. Boerderij Hassink verwerkt het blad, het grootste deel mag Hassink voor zijn eigen land gebruiken, een klein deel gaat naar de gemeente. De bokashi wordt in het voorjaar in een aantal plantsoenen gebruikt ter verbetering van het bodemleven.

De resultaten van het eerste jaar leren dat de grond langer vochtig blijft zodat nieuwe beplanting beter aanslaat. De planten hebben daardoor minder vaak water nodig. Daarnaast onderdrukt het onkruid en kan gesnoeide en nieuwe beplanting sneller dichtgroeien. Daarnaast scheelt het transportkilometers.

Bokashi zou ziektekiemen niet goed doden en onkruidzaden verspreiden. Daar is nog te weinig van bekend. Het enthousiasme over het eindproduct overheerst.