Slachterij Gosschalk uit Epe is beboet met €15.000 voor de mishandeling van varkens, een feit dat drie jaar geleden aan het licht kwam door undercoverbeelden van Stichting Varkens in Nood. Het zorgde destijds voor grote publieke verontwaardiging. Er wordt niet opgetreden tegen het voormalige management van de slachterij omdat het bedrijf inmiddels voldoende gestraft is, vindt het OM. Klanten liepen weg, Gosschalk kon zijn lasten niet meer dragen en is als gevolg van de affaire verkocht.
De beelden toonden aan dat varkens en koeien werden geslagen, opgejaagd, en onnodig stroomschokken kregen. Na deze onthullingen sloot de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) het slachthuis voor acht weken, en verbraken grote klanten zoals McDonald's en Boni hun samenwerking met Gosschalk. Deze gebeurtenissen en de publieke verontwaardiging leidden ertoe dat de leidinggevende zijn positie moest opgeven en het familiebedrijf failliet ging, waarna het werd overgenomen door mengvoederbedrijf Fuite uit Genemuiden dat al langer naar eigen slachtmogelijkheden zocht en een buitenkans rook door het faillissement van Gosschalk.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vastgesteld dat medewerkers schuldig zijn aan dierenmishandeling, waarbij de destijds stressvolle werkomgeving als een belangrijke oorzaak wordt gezien. Die werd mede veroorzaakt door corona en de Afrikaanse varkenspest in Duitsland. Door corona was er minder controle in het bedrijf door de leiding, terwijl de werkdruk hoog was. Dat laatste was het gevolg van een hoger aantal varkens dat in Nederland werd geslacht omdat vlees van in Duitsland geslachte Nederlandse varkens door de daar heersende varkenspest beperkte exportmogelijkheden had. Die varkens bleven dus in Nederland, waardoor extra 'vreemd' personeel nodig was.

De voormalige leidinggevende van Gosschalk wordt echter niet vervolgd vanwege een beleidssepot; het OM vindt dat hij al genoeg gestraft is door de gevolgen van de ontstane situatie.

Het OM plant hoorzittingen voor medewerkers die betrokken waren bij de mishandelingen. Zij kunnen werkstraffen verwachten. Nog ruim voor de verkoop aan Fuite heeft Gosschalk maatregelen genomen om de situatie te verbeteren. Het belangrijkste onderdeel daarvan was het installeren van een intelligent cameratoezicht , een zelfstandig opererende animal welfare officer en een verlaging van de slachtsnelheid. Fuite heeft het slachten van varkens in Epe beïndigd en beperkt zich tot het slachten van runderen en het verwerken van rundvlees. De door Gosschalk aangestelde animal welfare officer werkt inmiddels elders.

In gesprek met Foodlog over de affaire zei destijds Bennie Gosschalk, verantwoordelijk voor de slacht en het dierenwelzijn van het familiebedrijf, "Argumenten en feiten helpen hier niet meer. De vraag is dan ook niet wie gelijk heeft, maar wat het vertrouwen kan herstellen." Dat laatste is niet meer gelukt.