Dertig jaar lang werden er varkens gehouden in de 7 stallen bij de grote boerderij van Twan Poels op 4,5 hectare land. Maar daar herinnert nu niets meer aan. Poels maakte gebruik van de stoppersregeling van 2013 en bouwde zijn boerderij om tot een vooral groene plek waar vanaf volgend jaar 15 tiny houses zullen staan. Met bewoners die 'allemaal dezelfde soort mensen zijn', zegt Poels. Bijna allemaal vegetariërs.
Twan Poels was met zijn 2.000 varkens altijd al de kleinste varkenshouder in de streek, tussen het Limburgse Venray en Noord-Brabantse Deurne. Toen bleek dat hij geen opvolger had - wat voor ruim 60% van de Nederlandse boeren geldt - en de een na de andere milieumaatregel op hem af bleef komen die investeringen vereiste, besloot hij in 2013 gebruik te maken van de stoppersregeling. Zeven jaar mocht hij nog 'uitboeren'.

Plannen genoeg waren er voor het vervolg. Een camping, een natuurlandgoed, paarden, een voedselbos. De camping viel af want het korte hoogseizoen zou te weinig opleveren. Chaletjes op het natuurlandgoed konden niet op de goedkeuring van de gemeente rekenen, uit angst voor (illegale) bewoning door arbeidsmigranten.

Ook voor de tiny houses moest Poels flink aan de bak. Ambtenaren draaiden afspraken terug, papieren problemen en een dwarsliggende gedeputeerde. Dankzij een coach van de provincie, kreeg Poels zijn tiny houses erdoor, aldus het FD.

"Mensen denken dat ik hier een commune ga beginnen, maar dat is niet waar. Het zijn mensen die net wat beter nadenken dan gemiddeld over hoe ze willen wonen," zegt Poels. Vorig weekend kwamen de toekomstige bewoners - die allemaal hun eigen tiny house mee brengen en voor een plekje bij Poels €350 per maand betalen - voor het eerst bij elkaar. "Het zijn allemaal dezelfde soort mensen. Buitenmensen die op hun veranda willen zitten en net iets anders tegen het leven aankijken, niet bezig met altijd maar meer en bijna allemaal vegetariërs."

Het zijn pensionado's en ook jongere stellen die minder willen werken, mensen die wegwillen uit de rat race van al maar 'meer, meer, meer'. Opvallend: ze komen allemaal via horen zeggen bij Poels op het erf terecht, de meesten uit een straal van 15 kilometer. Inmiddels ziet de gemeente Venray de tiny houses van Poels als een pilot project dat op nog 4 plekken navolging gaat krijgen.

Heeft Poels nog wel eens spijt dat hij gestopt is met zijn varkens? Geen moment. Sterker nog: "Ik zie alleen maar blije boeren als ze eenmaal zijn gestopt."