De beroemde zwarte Oreo-koekjes blijken gebakken te worden met cacaopoeder dat op een bijzonder milieuonvriendelijke wijze zwart gemaakt wordt. De Nederlandse cacaofabriek Olam in Koog aan de Zaan mengt ammoniak door de gemalen cacaobonen. In grote hoeveelheden en met veel stank tot gevolg.

Dat heeft voor de koekjes geen bezwaarlijke gevolgen, want ammoniumcarbonaat is een toegestaan voedingsadditief. Het wordt gemaakt van de mineralen ammoniumsulfaat en calciumcarbonaat en is in Europa toegelaten onder het E-nummer E503i als rijsmiddel, als base en als zuurteregelaar. Maar voor de omwonenden en het milieu wel. Olam ligt al een paar jaar onder vuur vanwege de ammoniakuitstoot; het bedrijf staat als nummer 6 op de lijst van piekbelasters.

Volgens Olam kwam de ammoniak 'van nature' vrij bij de behandeling van de cacaobonen. Dat het bedrijf ook ammoniak toevoegde, hield het onder de pet. Erger nog, "op verzoek van de fabriek zelf heeft de Omgevingsdienst de toevoeging van tienduizenden kilo’s ammoniak verborgen gehouden", weet het NoordHollands Dagblad te melden.

In de woorden van een klokkenluider: "De ammoniak kiert dus uit alle hoeken en gaten, de stank is enorm. Het milieu? Dat interesseert de bedrijfstop niet. Wel het zwarte cacaopoeder en wat ze ermee verdienen." Er zijn milieuvriendelijker manieren om dat te maken, maar die kosten wat meer.
  • Deel
Druk af