Het gaat goed met het tegengaan van voedselverspilling in Nederland. Vorige week verkondigde stichting Samen Tegen Voedselverspilling dat supermarkten op koers liggen om in 2023 de voedselverspilling te halveren ten opzichte van 2015. Voor Voedselbanken Nederland is dat juist reden de alarmbel te luiden.
"Het is een noodkreet", zegt bestuurder voedselverwerving Paul van Berkel van de koepelorganisatie van voedselbanken in de Volkskrant. "Als er niets gebeurt, hebben we vanaf februari te weinig gezonde etenswaren om de mensen die het nodig hebben van een pakket te voorzien." Dat zijn er inmiddels iedere week zo'n 105.000, van wie 40% jonger dan 18 jaar is.

De 177 voedselbanken in Nederland deelden in 2022 ruim 57 miljoen producten uit aan mensen die geen geld hadden voor de basale boodschappen. Maar het afgelopen jaar is de toestroom van donaties met zo'n 20% afgenomen. Dat heeft verschillende oorzaken. Zo houden supermarkten kleinere voorraden aan, waardoor er minder overblijft. Verder werken ze in toenemende mate met apps als Too Good To Go of Foodello. Ook aarzelen consumenten niet om de producten die de supermarkten tegen het einde van de houdbaarheid ruimhartig afprijzen mee te nemen. "Mensen vertrouwen het product en hebben het gevoel dat ze iets goeds doen, voor de planeet en voor zichzelf," aldus Van Berkel.

Maar ondertussen stokt de aanlevering van producten vanuit supermarkten en producenten. Van Berkel doet dan ook een oproep aan "fabrikanten, retailers en iedereen die actief is in de supply-chain om te kijken of zij een percentage van hun reguliere producten willen doneren," schrijft de Levensmiddelenkrant. "Voedselbanken Nederland probeert top of mind te blijven bij zowel bedrijven als bij de consument: Denk aan de Voedselbank," zegt Van Berkel.

"Het kost uiteindelijk 250 tot 300 miljoen euro per jaar om voor iedereen voedsel te kopen," zegt Van Berkel in het AD. Zoveel geld is er niet, vandaar de oproep aan de levensmiddelenindustrie en de supermarkten om bijvoorbeeld meer reguliere producten te doneren, naast de overgebleven partijen. En natuurlijk kunnen ook burgers helpen met giften en financiële donaties, maar dat vindt hij geen goede oplossing.