Britse dierenwelzijnsorganisaties zijn geschokt. Vorig jaar gingen ruim 82 miljoen kippen dood voordat ze het slachtgewicht bereikten. Dat is het hoogste sterftecijfer in 10 jaar. Hoogste tijd voor supermarktketens om over te stappen op langzamer groeiende rassen, vinden de dierenwelzijnsorganisaties. Met dat argument kreeg ook Wakker Dier de plofkip uit de Nederlandse supermarktschappen.
In Groot-Brittannië worden elk jaar meer dan 1,1 miljard vleeskuikens geslacht. Uit officiële cijfers, verzameld door dierenwelzijnsorganisatie Open Cages blijkt dat vorig jaar 82,3 miljoen kippen stierven voordat ze het slachtgewicht bereikten, een sterftecijfer van bijna 7%. Ter vergelijking: in 2021 stierven 64 miljoen kippen voortijdig, schrijft The Guardian. Dat het zo veel is, heeft volgens de British Poultry Council (de belangenorganisatie van de pluimveeindustrie) onder meer te maken met de vogelgriep en de extreme zomertemperaturen in 2022.

Volgens Open Cages zou het sterftecijfer flink omlaag kunnen, als de Britse pluimveesector over zou stappen op langzamer groeiende rassen. "Deze cijfers benadrukken de schokkende schaal van lijden en dood in het hart van de Britse kippenindustrie," zei Open Cages-voorman Connor Jackson. Ook de Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals veroordeelde het hoge sterftecijfer als een teken van de slechte welzijnsnormen in de moderne kippenproductie. Het Britse Red Tractor-garantiesysteem, een keurmerk voor boerderijen, eist dat het sterftecijfer niet hoger is dan 5%. In Nederland ligt de uitval al jaren onder de 3,5%. "Willen wij onze ambities van toonaangevende dierenwelzijnsnormen waarmaken, dan moeten we van de snelgroeiende kippen af," aldus Jackson.

Snelgroeiende kippen, bij ons bekend onder de ooit door journalist Wouter Klootwijk gemunte naam 'plofkip', lijden onder hun groeisnelheid, die hun hart en botstructuur en algemene welzijn bedreigt. In Nederland ligt vanaf januari in de Nederlandse supermarktschappen geen plofkip meer, alleen nog kippenvlees met minimaal 1 ster van het Beter Leven Keurmerk als gevolg van aanhoudende kritiek van Wakker Dier.

Geen vraag
Maar in Groot-Brittannië is er volgens de British Poultry Council bij de consument geen vraag naar een wijdverspreide toepassing van langzamer groeiende rassen. De productie van langzaam groeiende rassen vereist meer voedsel en ruimte. Dat heeft niet alleen een grotere impact op het milieu, maar zal ook de prijs van kippenvlees in supermarkten aanzienlijk doen stijgen.

Voor verbetering van het kippenwelzijn richten de Britten zich op het Better Chicken Commitment, een sinds 2017 bestaand en door dierenwelzijnsorganisaties in Europa gesteund initiatief om het welzijn van pluimvee in de vleeskuikenproductie te verbeteren. Het voorziet in meer ruimte voor de vogels en het gebruik van langzamer groeiende rassen. De Britse supermarktketens Waitrose en Marks & Spencer hebben het Better Chicken Commitment ondertekend, de andere grote Britse supermarkten (nog) niet.

Ook de Britse regering ziet het Better Chicken Commitment als de weg voorwaarts. In The Guardian licht het ministerie van Landbouw toe: "Als hoogst gerangschikte G7-natie op de Animal Protection Index van World Animal Protection is het Verenigd Koninkrijk een wereldleider op het gebied van dierenwelzijn en worden alle boerderijdieren, inclusief vleeskippen, beschermd door uitgebreide wetgeving om onnodig lijden te voorkomen. [...] Ons diergezondheids- en dierenwelzijnstraject biedt boeren al stimulansen om nieuwe technologie toe te passen om het welzijn te verbeteren en kijkt naar ondersteuning voor boeren om te voldoen aan de normen van het Better Chicken Commitment." Maar met de 1-ster kip is Nederland de Britten ver voorbij.