0
Fotocredits: 'Scharrelvleeskuikens', Compassion in World Farming Nederland

Flash VoedselketenWakker Dier pakt plofkip aan via NVWA

Wakker Dier start een handhavingsprocedure tegen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en vraagt de Europese Commissie een inbreukprocedure te starten tegen Nederland. Nederlandse kippenhouders proppen te veel kippen op een vierkante meter, stelt Wakker Dier.

Dat klinkt misschien gek, want vanaf 1 januari zal alle verse kip in de Nederlandse supermarkten minimaal één Beter Leven-ster hebben. Dat is nou juist het grootste succes van Wakker Dier aller tijden: bij 1-sterkippen mogen er niet meer dan 12 kuikens per m2 gehouden worden.

Maar in Nederland wordt óók nog altijd plofkip gekweekt. Jaarlijks exporteert ons land 1,5 miljoen ton kippenvlees. De plofkipnorm ligt op zo'n 16 kippen per vierkante meter, ofwel 33 kilo vlees. Alleen: kun je in Nederland aantonen dat de kippensterfte tijdens 7 opvolgende kweekrondes onder de 3,5% is gebleven, dan mag je 21 kippen per m2 houden, 42 kilo vlees. Dat is best een forse stap. En eenmaal in de hoogste categorie, blijken bedrijven nooit meer 'teruggezet' te worden, ontdekte Wakker Dier op basis van WOO-documenten die de organisatie na 2 jaar procederen kreeg.

Hoewel de Europese Commissie Nederland verschillende keren heeft aangesproken op de te ruime interpretatie van Europese dierenwelzijnsrichtlijnen, houdt het merendeel van de 600 bedrijven met vleeskuikens hun kippen "in de hoogste bezettingsdichtheid”. De handhaving en controle gebeurt administratief, op basis van slachtgewicht en stalgrootte. In 2022 constateerde de NVWA 284 overtredingen, op de 498.208.000 geslachte vleeskuikens. Dat is natuurlijk bijna niets.

Volgens Wakker Dier is de NVWA zelf in overtreding, door de bezettingsnorm niet op te volgen met maatregelen. Dat pluimveehouders niet staan te trappelen om minder kippen te houden, is niet verwonderlijk. Voor plofkip is een lagere bezetting 'economisch funest', zegt pluimvee-expert Peter van Horne in de NRC. Voor een bezetting van 33 kilo per m2 is Nederland te duur. Dan valt niet te concurreren met andere Europese boeren die meer vleeskuikens per vierkante meter houden.

NRC - Wakker Dier wil NVWA dwingen minder plofkippen op vierkante meter toe te staan, 20 sep 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.