De Big Mac Index van The Economist is een ooit als grapje ontwikkelde graadmeter om te bepalen of de wisselkoers van de munteenheid van een land in lijn is met de economische kracht en het prijspeil. Alleen, sinds de invoering van de eurozone kijkt The Economist naar Europa als geheel. De Volkskrant dook in de prijsverschillen binnen Europa, én binnen Nederland. Die blijken aanzienlijk.
Binnen de eurozone blijken Nederlandse consumenten het meest voor een Big Mac-menu te betalen. Gemiddeld kost een doorsnee menu (een grote hamburger, medium frietjes en drinken) in Nederland €13,30. In Europa ben je alleen in Zwitserland - dat geen deel uitmaakt van de EU - met €14,25 nog duurder uit. Het goedkoopst naar de McDonald's ga je in Portugal (€7) en Kroatië (€7,50). In vakantielanden als Italië (€9), Griekenland (€9,20) en Frankrijk (€9,55) is een Big Mac-menu veel goedkoper dan in Nederland, maar ook de Britten (€8,04) en Ieren (€8,60) zijn bepaald goedkoper uit. De cijfers zijn gebaseerd op een inventarisatie van dataverzamelaar Globalproductprices.com, schrijft de Volkskrant.

Nog opvallender is dat ook binnen Nederland er grote prijsverschillen zijn tussen de prijs van een Big Mac-menu in de verschillende steden. Dát die verschillen er zijn is niet zo raar, omdat McDonald’s een franchiseformule is. Uitbaters die de naam op hun gevel zetten, kunnen zelf hun prijzen bepalen. Dat verklaart ook dat er binnen een stad forse verschillen kunnen optreden. Zo kost een Big Mac-menu in de McDonald's-vestiging aan de Amsterdamse Munt €14,25 en op het Osdorpplein maar €12,75.

De duurste Big Mac-menus bestel je in Hengelo en Enschede (€15,05). Het goedkoopst ben je uit in Rotterdam, waar je op het Beursplein €9,75 moet neertellen. Van het duurst naar het goedkoopst ga je van Enschede en Hengelo naar Amsterdam (€14,25), Apeldoorn (€13,90), Utrecht (€13,80), Groningen (€13,75), Amersfoort (€13,45), Tilburg (€13,35), Breda (€13,30), Zwolle (€13,20), Nijmegen (€13,15), Eindhoven (€12,15), Maastricht (€12,15), Den Haag (€12,20), Den Bosch (€12,05), Haarlem (€11,85), Almere (€10,65), Hilversum (€10,65), Dordrecht (€10,05) en Rotterdam (€9,75).

De Volkskrant noteerde de prijzen op basis van de online prijsopgave door Thuisbezorgd.nl bij vestigingen in het centrum van de steden.

De grote vraag is natuurlijk: wat verklaart de grote verschillen? Op die vraag geeft de Volkskrant geen antwoord. We pakten de telefoon maar liepen al gauw vast. Desgevraagd zegt McDonald's Nederland geen woordvoering te doen voor de franchisenemers. Die zijn vrij hun eigen prijzen vast te stellen.

Dat McDonald's, net als supermarktketen Jumbo, een regionaal prijsbeleid hanteert, zou een mogelijkheid kunnen zijn. Ook 'algemene' regionale prijsverschillen zouden een rol kunnen spelen. Zo blijkt ook de prijs van een cappuccino regionaal te verschillen, meldt De Telegraaf vandaag. In een middelgrote stad in de provincie Utrecht betaal je gemiddeld €2,20, de provincie Gelderland is met €3,40 het duurst.

Verder wil McDonald's Nederland niets zeggen over het binnen Europa duur uitstekende Nederlandse Big Mac-menu. De vraag waarmee de Nederlandse lezer blijft zitten: zou de koopkracht in Enschede, Hengelo en Amsterdam nou werkelijk zoveel hoger liggen dan die in Rotterdam, Dordrecht en Hilversum?