"Ook de winnaar onder de flitsbezorgers blijkt nu een verliezer", kopt FoodPersonality. Tijdens de coronapandemie groeiden de flitsbezorgbomen nog tot in de hemel en staken investeerders miljoenen euro's in bedrijven als Zapp, Flink, Getir en Gorillas. Tot voor kort leek het vooral Getir voor de wind te gaan. Deze van oorsprong Turkse flitsbezorger nam Gorillas over en leek ook een oogje te hebben op Flink. Maar deze week sloeg ook Getir aan het reorganiseren. Wereldwijd verdwijnen er 2.500 banen. In Nederland vertrekt Getir uit 6 steden.
De inwoners van Breda, Delft, Eindhoven, Groningen, Leiden en Tilburg zullen het voortaan zonder Getir moeten stellen. De flitsbezorger vertrekt uit deze steden omdat er te weinig bestellingen zijn. Ook sluit Getir 5 darkstores in Amsterdam, om de 'voortdurende discussie' met de gemeente over het bestemmingsplan achter zich te laten. Het is een opvallende beweging van de flitsbezorger, die tot nu toe de beste kaarten in handen leek te hebben om de shakeout van flitsbezorgers te winnen.

Tijdens de coronapandemie nam de populariteit van flitsbezorgers razendsnel toe in veel Europese steden. Alleen al in Parijs kon je uit 7 verschillende flitsbezorgers kiezen. Investeerders waren dol op de snelgroeiende startups. Maar sinds vorig jaar is het uit met de pret. De snelle groei is over, door de gestegen rentes zitten investeerders niet meer te wachten op verlieslatende* bedrijven en door de hoge inflatie gaan consumenten liever zelf naar de discounter dan dat ze bij een flitsbezorger wat bestellen.

Hoewel uit de Markteffect Flitsbezorging Monitor blijkt dat 82% van de Nederlanders bekend is met het concept van flitsbezorging en 18% er wel eens gebruik van maakt (tegen 15% een jaar eerder), ziet 61% geen toekomst voor flitsbezorging meer weggelegd.

Die conclusie lijken de bezorgers zelf ook te trekken.

Zapp vertrok omdat de Nederlandse tak 'niet levensvatbaar' was. Getir schrapte vorig jaar 4.000 kantoorbanen en na de overname van Gorillas (voor $1,2 miljard) verdwenen opnieuw banen. Flink zou op de nominatie staan om overgenomen te worden door Getir. Vorige maand maakte Getir bekend zich terug te trekken uit Spanje, Portugal en Italië en zich te concentreren op Duitsland - de oorspronkelijke thuismarkt van Gorillas - Nederland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Turkije. Deze week kondigde Getir aan nog eens 2.500 banen te schrappen en woensdag werd duidelijk dat het bezorggebied zich voortaan beperkt tot 9 Nederlandse steden.

Het is lang geleden dat de supermarktsector een nieuwe concurrentievorm zo snel zo sterk heeft zien groeien en die vervolgens net zo snel en net zo hard heeft zien omvallen, zegt Gé Lommen in FoodPersonality. Hij ziet nog een factor waarom het de flitsbezorgers minder voor de wind gaat: de overlast van dark stores, koeriers en bestelbusjes, waarmee flitsbezorging ook steeds meer een maatschappelijke kwestie werd. Maar je zult een flitsbezorger natuurlijk nooit horen zeggen dat zijn businessmodel de leefbaarheid van een buurt ondermijnt, aldus Lommen.

*Getir maakte in 2021 $586,8 miljoen (€553 miljoen) verlies op een omzet van $466,1 miljoen, aldus het FD.