Drie maanden na opening moet het eerste Belgische filiaal van Mere, de Russische superdiscounter, dan toch de deuren sluiten. Niet omdat de situatie na de inval van Rusland in Oekraïne veranderd is - de opening werd van april naar juni uitgesteld omdat het openen van een Russische supermarkt terwijl het bommen regent op Oekraïne voor de Opwijkse burgemeester toch echt niet door de beugel kon - maar omdat de winkel in Opwijk 'onvoldoende rendabel' blijkt.
Mere is een discounter die Russische producten brengt voor spotprijzen. In de winkels waan je je 'met een tijdmachine terug geflitst' naar het oude Sovjetregime. Het prijsniveau ligt nog 20% onder dat van Aldi. Behalve Russische specialiteiten zijn er ook toiletpapier, douchegel van Dove, blikjes Coca-Cola, kleine huishoudspullen zoals potten en pannen, een weegschaal of handdoeken te krijgen. Maar omdat de winkel 'commercieel onvoldoende rendabel' is, gaat het Mere-filiaal in Opwijk (gemeente Vilvoorde) in oktober dicht.

Tot verdriet van vele klanten. Maar niet getreurd! Mere wil door, maar dan in de grote steden. “Momenteel zijn we op zoek naar panden in de volgende steden: Brussel, Antwerpen, Gent, Brugge, Leuven. Ons plan is om 10 winkels in deze steden te openen," klinkt het op Facebook, in het Nederlands én in het Russisch. Tal van mensen hebben al suggesties achtergelaten voor gemeenten en steden waar een Mere-filiaal wel mogelijk zou zijn, en er worden zelfs al panden aangeboden.

Het business model van Mere gaat ervan uit dat leveranciers hun producten zelf tot aan de deur van het winkelpand leveren, en alleen betaald krijgen voor wat er effectief verkocht wordt. Nu Mere in Opwijk sluit, moeten de leverenciers hun goederen dus weer komen ophalen. "Indien u nog iets wilt kopen, doet u dit dus best zo snel mogelijk. We vinden het heel jammer, maar we hopen u weer te ontvangen op onze nieuwe locaties die we later bekend zullen maken."

De klanten van Mere bleken zowel mensen van Russische herkomst als autochtone Vlamingen die uit waren op de lagere prijzen.