In de Verenigde Staten, waar door de vogelgriep al tientallen miljoenen dieren zijn geruimd, beginnen eiertekorten in supermarkten te ontstaan. Het land importeert inmiddels eieren uit Turkije, vertelt Bart-Jan Oplaat van de Nederlandse Vakbond van Pluimveehouders. Hoe zit dat in Nederland, nu ook bij ons het hart van de pluimveesector door vogelgriep is getroffen?
"We zullen nog niet zo snel misgrijpen voor een kipfilet, maar met eieren ligt dat anders," zegt Oplaat in De Gelderlander. Dat komt doordat een bedrijf met vleeskippen maar eens in de 6 tot 8 weken vlees levert en supermarkten daar hun leveranciers en spreiding op afstemmen. Maar voor een legkippenbedrijf ligt dat anders. "Als een bedrijf geruimd wordt met 15.000 legkippen die iedere dag eieren leggen, betekent dat heel veel eieren minder."

Vorige week werd vogelgriep geconstateerd in Barneveld. We rekenden hier voor dat dat in potentie tot ruiming van bijna een kwart van de Nederlandse legkippen zou kunnen leiden. Supermarkten die werken met vaste groepen boeren uit getroffen gebieden, moeten accepteren dat 'hun' bedrijven een tijdlang geen eieren zullen kunnen leveren. "We zitten al met problemen in de toevoer van voer en de gestegen gasprijzen door de oorlog in Oekraïne en daar komt nu de vogelgriep nog overheen. Het kon weleens krapjes worden," zegt Oplaat voorzichtig.

Om al te grote problemen voor te zijn en de consument niet mis te laten grijpen, schuift de eiersector met zijn leveranties. "We leveren al wel minder aan de industrie die eieren gebruiken voor de productie van pasta en shampoo. Want die hebben altijd nog wel een voorraad in de vorm van bijvoorbeeld ei-poeder. Dat doen we vooral om te zorgen dat er genoeg tafeleieren blijven. Logistiek is het een hele puzzel."

Hoe lang de onzekere situatie nog zal duren, durft Oplaat niet te voorspellen. "Het heeft allemaal een heel hoog glazenbolgehalte. Voor elk scenario dat je bedenkt, zijn er tien andere scenario's."