Duik niet het zwembad in als je last hebt van diarree, waarschuwt het Amerikaanse gezondheidsinstituut CDC. Uit een rapport van het instituut blijkt dat bacteriën in Amerikaanse hotelzwembaden tussen 2000 en 2014 verantwoordelijk waren voor 8 doden en 30.000 zieken. De meest voorkomende boosdoener is de parasiet cryptosporidium.
De parasiet veroorzaakt diarree. Als diarreelijders toch gaan zwemmen kan hij zich in het water verspreiden; cryptosporidium is chloorresistent en overleeft in de slijmerige hoekjes van zwembaden en waterspeelplaatsen. “Doorslikken van slechts een mondvol zwembadwater met crypto kan bij kinderen en volwassen leiden tot wekenlang waterige diarree, maagkrampen, misselijkheid en braken”, zegt Michele Hlavsa van de CDC in New York Times. Het instituut adviseert daarom om na diarree 2 weken niet te zwemmen.
Hlavsa benadrukt het belang van het goed reinigen van zwembaden. Zo kunnen bacteriën niet de biofilm vormen waarin de parasiet zich uitermate thuis voelt en die hem lastig te bestrijden maakt.
New York Times - Sparkling Pool Water May Hold Disease-Causing Parasites
  • Deel
Druk af