Vrouwen met overgewicht of obesitats die tijdens hun zwangerschap (te) weinig aankomen of zelfs afvallen, zouden hun ongeboren kind in gevaar kunnen brengen, zou uit een nieuwe studie blijken.

Het Center for Reproductive Health bij MetroHealth in Cleveland, Ohio (VS) onderzocht 1241 zwangerschappen bij obese en te zware vrouwen. Ze gingen uit van de in 2009 opgestelde richtlijnen van het U.S. Institute of Medicine (IOM), die stellen dat obese vrouwen tijdens hun zwangerschap tussen de 5 en 9 kilo zouden moeten aankomen. Dat is iets minder dan voor vrouwen met een normaal gewicht wordt aanbevolen. Het onderzoek spitste zich toe op de obese vrouwen die minder dan het minimum van 5 kilo aankwamen of zelfs afvielen: 15% van de onderzoeksgroep (de overige 85% kwam gemiddeld 14,4 kilo aan).

Het bleek dat de babies van de bijna niet aankomende vrouwen relatief klein waren en minder vetmassa hadden. Ook was er sprake van een lager percentage lichaamsvet, een kleinere hoofdomvang, een lager geboortegewicht en een geringere lengte dan bij vrouwen die meer dan 5 kilo aankwamen. Daar staat tegenover dat de babies van vrouwen die meer dan 5 kilo aankwamen veelal groter waren - en (te) grote babies is ook niet goed.

Dus wat is de bottom line voor obese en te zware vrouwen? Onderzoeksleider Patrick Catalano op Reuters: "Val af tussen je zwangerschappen. We weten gewoon niet of het veilig is om dat tijdens je zwangerschap te doen." Het onderzoek is verschenen in the American Journal of Obstetrics and Gynecology.
Dit artikel afdrukken