Overheden omarmen waterstof als schone, koolstofvrije brandstof. Maar zelf produceren kost veel energie, groen of grijs, en de energieverliezen zijn niet mis. Daarom is waterstof is eigenlijk alleen interessant als 'accu' om pieken van zonne- en windenergie op te slaan om de overtollige energie niet helemaal verloren te laten gaan.

Zogeheten 'witte' waterstof kan verandering brengen in die manier van denken. Diep verborgen in het aardgesteente zit natuurlijk waterstof: ijzer en water in de aarde die onder hoge druk en temperatuur met elkaar reageren en waterstof produceren, naast nog andere stoffen. Deze bron van duurzame energie zou tot nu toe volledig onderschat zijn.

Op kleine schaal werkt het, schrijft het AD. In het dorp Bourakébougou in Mali draait een generator op waterstof die lokaal uit de grond wordt gehaald - op zoek naar water ontdekten ze in de vorige eeuw waterstof door een ontploffende sigaret.

De vraag is nu wat het zou kosten om op grote schaal waterstof te gaan winnen uit natuurlijke bronnen en wat de energiedichtheid is. Het Hyafrica-project van de Afrikaanse en Europese Unie gaat nu het potentieel van de energiebron voor Afrika onderzoeken.

Algemeen wordt aangenomen dat witte waterstof niet in hoge concentraties in de aardkorst aanwezig is. Maar er is eigenlijk nooit op de juiste plekken gezocht met de juiste tools. Volgens een recent gepresenteerd - voorlopig - model van de Amerikaanse Geological Survey (USGS) zou er genoeg natuurlijke waterstof op aarde aanwezig moeten zijn om de wereld voor duizenden jaren van energie te voorzien. Mogelijk zelfs hernieuwbaar, want water-rotsreacties genereren continu waterstof diep in de aarde waardoor het een onuitputtelijke bron van duurzame energie zou kunnen zijn.

  • Deel
Druk af