Er komt steeds meer bewijs voor de stelling dat het voor vrouwen moeilijker is om af te vallen en op gewicht te blijven dan voor mannen. The Washington Post wijdt er een overzichtsartikel aan.

Biologische verschillen
Mannen hebben meer spierweefsel dan vrouwen. Spierweefsel verbrandt meer calorieën dan vetweefsel, zodat mannen ook nog eens een sneller metabolisme hebben - dat scheelt zo'n 3 tot 10% met vrouwen. Gaan mannen én vrouwen naar de sportschool, dan kiezen ze voor verschillende soorten oefeningen. Vrouwen gaan voor cardiofitness terwijl mannen lekker aan de krachttraining gaan. Die zet hun spieren lekker aan het werk, waardoor ze meer calorieën verbranden.

Ook blijken de hersenen van mannen en vrouwen verschillend om te gaan met voedselstimulansen. Zelfs als vrouwen geen honger hebben, activeren het zien, de geur en de smaak van lekkers de hersengebieden die hun eetlust reguleren. Bij mannen is dat niet het geval. Ook vanuit biochemisch oogpunt zijn er verschillen. Het honger-hormoon ghreline piekt bij vrouwen na een trainingssessie, terwijl het verzadigingshormoon leptine dan daalt. Bij mannen speelt die hormoonfluctuatie geen rol.

Emotionele en gedragsissues
Vrouwen in een relatie krijgen, neigen ernaar net zo veel en vaak te gaan eten als hun man. Omdat ze minder nodig hebben, loopt dat spaak.
Vrouwen zijn, meer dan mannen, 'emotionele' eters. Het beloningscentrum in onze hersenen reageert sterker op supersmakelijk eten dat - helaas voor degenen die hun troost in eten zoeken - vaak zouter, vetter en suikerrijker is dan goed voor ons is.

Zowel mannen als vrouwen die aan het lijnen zijn hebben de neiging om, als ze eenmaal zondigen, dat dan ook maar meteen flink te doen. Maar vrouwen gaan verder in hun maatregelen om een 'zonde' weg te werken door extra streng voor zichzelf te zijn - wat vaak tot mislukken gedoemd is. Mannen halen hun schouders op en gaan gewoon verder met hun oorspronkelijke aanpak, of gaan iets meer sporten.

Wat vrouwen wel beter doen in hun afvalpogingen, is hulp en steun zoeken bij gelijkgestemden. Dat kan ze daadwerkelijk over een drempel helpen. Mannen zoeken geen steun. Ze ploeteren in hun eentje door en geven bij tegenslag eerder op.

Op weg naar gepersonaliseerd afvaladvies
En wat doe je als je dit allemaal weet? De krant eindigt met een overzichtelijk lijstje waar een afvaller in ieder geval mee aan de slag kan, welk dieet hij of zij ook volgt. Afvallen gaat echt om meer dan eten en drinken alleen.

- Begin met krachttraining
- Zet verleidelijk eten uit het zicht, en gezonde alternatieven onder handbereik
- Hou een eetdagboek bij
- Personaliseer je porties: als vrouw heb je minder eiwit nodig dan je man en eet je misschien liever meer groenten
- Stop met slechte eetgewoonten en bouw een 'pauzeknop' in voordat je toegeeft aan een onweerstaanbare 'zin in'
- Slaap voldoende - 7 tot 8 uur per nacht
- Mediteer
- Plan vooruit en neem je eigen eten mee zodat je niet verleid wordt tot iets ongezonds of gewoon te veel omdat dat het enige is dat er is
- Honger jezelf niet uit: iedere 3 tot 4 uur iets eten voorkomt dat je ineens voor een verleiding bezwijkt
- 'Go vertical': sta regelmatig op en loop rond.
Dit artikel afdrukken