Bijna één op de vier drankjes die Nederlanders op een dag drinken is koffie (23%), daarmee staat koffie na water (26%) op de tweede plaats. Thee (15%), zuivel (9%) en frisdrank (ook 9%) maken de top-5 vol.

Ruim een kwart van al die koffie drinken de Nederlanders buitenshuis: 74% op het werk, 18% in horecagelegenheid, 5% op 'vrijetijdslocaties' en 3% 'onderweg'. Die gegevens verzamelde Nestlé in een groot onderzoek naar de drinkgewoonten van de inwoners van 30 landen.

Nederland valt daarin op door het relatief grote aandeel van zuivel (en alcohol) in de gedronken dranken per dag, en door het moment van de 'koffiepiek': 'In tegenstelling tot andere Europese landen, gaat de Nederlander in de vroege ochtend echter niet graag de deur uit voor koffie. Vóór of tijdens het ontbijt wordt er nauwelijks koffie buiten de deur gedronken; 3 procent van de koffie buitenshuis drinkt men tijdens het ontbijt en slechts 1 procent vóór het ontbijt. Na het ontbijt zien we een grote piek, 39 procent van alle koffie buiten de deur wordt namelijk in die periode gedronken', schrijft Out-of-Home Shops.
Dit artikel afdrukken