Lezeres Marie-Louise Beerling werkt in Afrika en is maar heel af en toe in haar Nederlandse appartementje. Daardoor deed ze een ontdekking: koffieroom van Albert Heijn is heel lang houdbaar. Minstens 7 keer zolang als op het flesje staat, geopend en wel. Hoe kan dat?

Ik ben nu even in Nederland en de vorige keer dat ik hier was, was in maart/april (5 maanden geleden).

Toen ik in april weer naar Rwanda ging heb ik een aangebroken flesje koffieroom van AH in de koelkast laten staan. Koelkast op de laagste (minst koude) stand en vijf maanden lang is de deur nooit open geweest.
En nu komt het : de inhoud van dat vijf maanden geleden aangebroken flesje koffieroom is nog steeds niet bedorven en goed te consumeren.

Ik heb een smaaktest gedaan met een nieuw gekocht flesje en proefde of zag geen verschil.
Is dat niet wonderbaarlijk?Denk niet dat dit een toevalstreffer is; j.l. maart constateerde ik dat een aangebroken flesje AH koffieroom dat ik in september 2009 had achtergelaten, na maar liefst zes maanden óók nog goed te gebruiken was. Schiftte niet, smaakte goed.
De vraagt dringt zich op hoe dat kan.

De ingrediënten zijn volgens het etiket: room (20% vet), melkeiwit, stabilisatoren (E 331, E 339, E 407), zuurteregelaar (E 500). De THT datum van beide flesjes gaf een datum van ongeveer één maand na aankoop aan.
Dit artikel afdrukken