Ik ben nu even in Nederland en de vorige keer dat ik hier was, was in maart/april (5 maanden geleden).
Toen ik in april weer naar Rwanda ging heb ik een aangebroken flesje koffieroom van AH in de koelkast laten staan. Koelkast op de laagste (minst koude) stand en vijf maanden lang is de deur nooit open geweest.
En nu komt het : de inhoud van dat vijf maanden geleden aangebroken flesje koffieroom is nog steeds niet bedorven en goed te consumeren.
Ik heb een smaaktest gedaan met een nieuw gekocht flesje en proefde of zag geen verschil.
Is dat niet wonderbaarlijk?
De vraagt dringt zich op hoe dat kan.
De ingrediënten zijn volgens het etiket: room (20% vet), melkeiwit, stabilisatoren (E 331, E 339, E 407), zuurteregelaar (E 500). De THT datum van beide flesjes gaf een datum van ongeveer één maand na aankoop aan.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@Frank, voor niet-zure producten is het gemakkelijk. Of er zitten een paar micro-organismen in de verpakking, en dan zullen deze heel snel uitgroeien (binnen weken) of niet, en in dat geval is de inhoud van de verpakking steriel.
Er zijn vele sterilisatiecondities -dat wil zeggen temperatuur/tijd combinaties- mogelijk. Steriel zijn betekent dat er geen levende (vegetatieve) en geen sporenvormers (zeg maar de zaadjes van micro-organismen) meer aanwezig zijn het het product. Het is daarom een 'toestand' van het product. Een gewoon sterilisatieproces kosten tienden van centen, de behandeltijd tikt vooral door in de prijs (want een langere behandeltijd levert een lagere capaciteit op). Dit product wordt waarschijnlijk in een retort (batch autoclaaf) gemaakt. Typische cycli- duren 40 minuten tot een uur. Fracties van seconden is iets voor UHT processen en niet voor klassieke sterilisatieprocessen.
En nu door naar case II
@ Wouter, bij product waar sensorische eigenschappen niet significant veranderen ruim na de THT datum, neem ik aan dat micro-organismen de belangrijkste factor vormen. Vandaar het relativerende woord 'waarschijnlijk', het zou ook kunnen dat ik er naast zit; ik ben geen expert op het gebied van het conserveren van zuivel.
Sterilisatie mag dan goedkoper zijn dan een zeer korte THT datum, maar een product "minuten" op 120 C houden, lijkt mij aanzienlijk duurder dan het seconden op deze temperatuur houden. Zeker wanneer het verlies in capaciteit wordt doorberekend. In een markt waar elke halve cent telt, lijkt me dat wel een belangrijk motief om de eerder genoemde afweging te maken.
Dat laatste !
Of een goed gesloten fles.
Dat moet me een cleane ijskast zijn!