Consumentengoederen en -diensten waren in januari 6,4 procent duurder dan een jaar eerder, meldt het CBS. De inflatie is in januari opgelopen tot 6,4% in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Dat is het hoogste niveau in meer dan veertig jaar. In december was de inflatie nog 5,7%. Hogere energiekosten (en daardoor vervoer) en duurdere levensmiddelen leveren een grote bijdrage aan de stijgende inflatie.

In januari was energie (elektriciteit, gas en stadsverwarming) bijna 90 procent duurder dan een jaar eerder. In december was de prijsstijging op jaarbasis 75 procent. De bijdrage van energie aan de totale inflatie van 6,4 procent in januari was ruim 3 procentpunt.

Voedingsmiddelen waren in januari 4,3% duurder; in december was dit nog 2,6%. Bij vrijwel alle soorten voedingsmiddelen was de prijsstijging op jaarbasis in januari hoger dan in december. Brood, kaas en kwark droegen het meest bij aan de geldontwaarding.

Het kabinet heeft tijdelijke maatregelen voor 2022 genomen om de stijging van de energierekening te verminderen. Het verhoogde de heffingskorting op de energierekening en verlaagde het belastingtarief op elektriciteit. Ondanks de fiscale maatregelen nam de prijsstijging op jaarbasis van energie toe. Dat is het gevolg van in januari verder gestegen variabele leveringstarieven van energie.


  • Deel
Druk af