Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het National eHealth Living Lab (NeLL) krijgen €2 miljoen om binnen het landelijk consortium Big Data & Gezondheid een 'virtuele leefstijlcoach' te ontwikkelen voor het ‘Perfect Fit’-project. Dat meldt het LUMC.

De virtuele coach moet mensen helpen om een gezonde leefstijl te ontwikkelen en het risico op hart- en vaatziekten te verminderen. De leefstijlcoach geeft laagdrempelige en gepersonaliseerde adviezen over onder meer stoppen met roken en bewegen. Wie hier behoefte aan heeft, kan de coach op elk gewenst moment om raad vragen. LUMC en NeLL zullen onderzoeken of de aanpak op langere termijn effectief is. Voor een blijvend effect is alleen een virtuele coach niet genoeg, denkt Reinoud Achterkamp, die apps - virtuele coaches - voor mensen met overgewicht onderzocht. Hij vindt dat 'blended care' de toekomst, waarin behalve met de virtuele coach ook een behandelaar of lotgenoten kunnen worden benaderd.

Big Data & Gezondheid is een onderzoeksprogramma van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), andere publieke en private partijen en wetenschappers. Doel is de vroege opsporing en preventie van hart- en vaatziekten. ‘Perfect Fit’ is een van de 4 onderzoeksprojecten binnen het onderzoeksprogramma. De partijen investeren in totaal €6,58 miljoen in de projecten.

LUMC - Twee miljoen euro voor virtuele leefstijlcoach | LUMC
  • Deel
Druk af