Een dertigtal Europese consumentenorganisaties, waaronder de Consumentenbond, foodwatch en het Belgische Test-Aankoop, pleiten voor een verbod op het gebruik van titaniumdioxide (E171) in voedingsmiddelen. Het zou onduidelijk zijn welke impact de stof heeft op onze gezondheid. Bovendien zou er geen technische noodzaak zijn voor voedselproducenten om de stof te gebruiken.

Dat schrijven de consumentenorganisaties in een brief aan de Fin Jyrki Katainen, een van de vicepresidenten van de Europese Commissie. E171 komt vooral voor in snoepgoed en maakt producten glanzender, witter of feller van kleur. Test-Aankoop vond de stof in M&M’s en marsepeingebakjes van Delhaize.

Vorige maand concludeerde het Franse Instituut voor Voedselveiligheid ANSES dat er twijfels zijn over de veiligheid van E171. In Frankrijk wordt daarom het gebruik van E171 in voeding per januari 2020 verboden. In Nederland stelde het RIVM op basis van eigen onderzoek vast dat negatieve gezondheidseffecten van E171 in de lever niet uitgesloten kunnen worden.

In de brief vragen de consumentenorganisaties de Europese Commissie om het Franse verbod uit te breiden naar de hele Europese Unie. Volgens de EFSA brengt het ANSES-onderzoek geen belangrijke nieuwe bevindingen aan het licht. Op Europees niveau zijn volgens de EFSA geen maatregelen nodig.
FoodNavigator - Is titanium dioxide safe to eat? Fresh research raises concerns over E171
Reageer
  • Deel
Druk af