In Nederland mag rauwe melk alleen direct bij de boer gekocht worden. Hij moet het los verkopen - niet in een fles of pak dus - en zijn koper duidelijk maken dat de melk thuis verhit moet worden. Uit onderzoek blijkt dat maar een derde van rauwe melkkopers daar gehoor aan geeft. Die andere tweederde zouden weleens bewust ongehoorzame burgers kunnen zijn, lieden die zweren bij rauwe melk.
Rauwe melk smaakt intenser dan gepasteuriseerde. Of iedereen van ‘meer melksmaak’ houdt valt te betwijfelen, maar vaststaat dat rauwe melk een hogere voedingswaarde heeft dan gepasteuriseerde. Niet alles wat beweerd wordt, is waar. Door verhitting zouden hittegevoelige vitamines zoals C en E kapot gaan. Onderzoek toont dit echter niet eenduidig aan.
Naast vitamines bevat melk ook zogenaamde bioactieve eiwitten, zoals lysozyme, lactoperoxidase, lactoferrine, transferrines en immunoglobulines. Die stofjes versterken het immuunsysteem en hebben antibacteriële en antivirale eigenschappen. Door pasteurisatie gaat een groot deel van de activiteit van deze eiwitten verloren. Uit studies blijkt dat kinderen die rauwe melk drinken minder last hebben van astma, eczeem en allergieën zoals hooikoorts. Of rauwe melk dan ook beschermt tegen aderverkalking, botontkalking en kanker, zoals sommigen graag beweren? Nee, daarvoor laat de onderzoeksliteratuur geen bewijzen zien.
Rauwe melk bevat kwalijke bacteriën, zoals Escherichia coli, bacillus cereus, Listeria monocytogenes en Staphylococcus aureus. Ze kunnen gevaarlijk zijn voor met name mensen met een verlaagde weerstand zoals ouderen, zieken, zwangere vrouwen en jonge kinderen. Tegelijk lijkt het drinken van rauwe melk juist positief voor onze gezondheid te zijn.
Rauwe melk heeft twee gezichten, een mooi en een lelijk. Valt daar één gezicht van te maken?
Om rauwe melk veilig te maken en de goede eigenschappen intact te laten kunnen milde conserveringsmethodes gebruikt worden. Een voorbeeld van een milde wijze om rauwe melk te conserveren is door pascalisatie (hoge druk behandeling). Een andere methode is Pure Pulse, ook wel PEF 2.0 genoemd. Hierbij worden korte elektrische pulsen gebruikt om micro-organismen onschadelijk te maken, terwijl de temperatuur onder de 40 °C blijft. Beide methodes zijn koude pasteurisatiemethodes – pasteurisatie verhit tot 72 °C of zelfs 138 °C - en hebben als voordeel dat de karakteristieke smaak, vitamines en bioactieve eiwitten behouden blijven.
Rauwe melk is goed èn veilig te maken. Dat opent nieuwe markten en perspectieven voor Nederland, één van de grootste melkboeren van Europa.
Vraag: zou u die nieuwe rauwe melk gaan drinken of u kinderen voorzetten?
Ze deed onlangs een literatuurstudie naar de gezondheidsaspecten van rauwe melk.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
met rauwe melk is niets mis, drink het al jaren, zo van de biologische koe. als deze koeien ziek zijn, krijgen ze geen antibiotica. ook de grasweide is gif vrij, dus wat kan er gebeuren. melk uit de super is " uitgemelkte " melk. door verhitting is alles er uit. ja ik geef het mijn kinderen, met kefir.
Ik vind de risico's van rauwe melk te groot. Wie zegt dat al die gerapporteerde gezondheidsklachten niet door een ongabalanceerd voedingspatroon komen? En niet doordat de melk gepasteuriseerd is?http://www.vwa.nl/actueel/inspectieresultaten/bestand/16536/rauwe-melk-risico-s-voor-de-volksgezondheid
http://resource.wur.nl/wetenschap/detail/nuttige_eiwitten_tegen_astma_in_melk/
ik ben ook groot geworden van rauwe melk.
er stond altijd op de aanrecht (ongekoeld) een kan, waar we de gehele dag uit konden schenken.
11 jaar geleden zijn mijn ouders gestopt met melken, en ging ik de deur uit, en vanaf toen dronken we dus altijd de reguliere melk uit de winkel.
sinds een aantal jaar heb ik erg last van hooikoorts, evenals mijn zoontje, en ik heb het vermoeden dat mijn dochtertje het ook heeft. We hebben zojuist het bloed laten onderzoeken, en we wachten nu op uitslag.
Tevens heeft mijn zoontje het syndroom van asperger.
Ik was al die pufjes en pilletjes tegen de hooikoorts erg zat, en ging op internet zoeken, en las een artikeltje over rauwe melk.
Tevens schijnt het erg goed te zijn voor mensen met autisme spectrumstoornissen.
Wie weet...2 vliegen in 1 klap.
Gelukkig een aardige boer in de buurt gevonden, waar we rauwe melk uit de melktank kunnen halen. De kinderen vinden het heerlijk, en ik proef weer de heerlijke smaak van vroeger, dat wanneer je echt dorst heb, gewoon lekker melk wil drinken. zoet vol en romig van smaak.
IK heb goede hoop dat het helpt.
Hoeveel zoogdieren drinken na de zoogperiode melk?
1
de mens.......
i rest my case here......
En drink überhaubt geen melk! Gebruik GEEN boter, geen yoghurt, geen karnemelk, geen vla en nauwelijks kaas.
Lactose-intolerantie is een natuurlijk fenomeen, GEEN welvaartziekte!
Melk wordt vermarkt als zijnde goed voor sterke botten (vanwege het calcium). Er wordt tegenwoordig al extra gesynthetiseerde calcium aan toegevoegd. Een overmaat aan calcium heeft echter een averechts effect en VEROORZAAKT juist osteoporose (botontkalking)!