Klimaat NGO Urgenda wil een gesprek met demissionair premier Mark Rutte. De Nederlandse Staat heeft voldaan aan het vonnis in de klimaatzaak die de NGO won. Als er binnen een maand geen plan is het vonnis - een forse reductie van de Nederlandse CO2-uitstoot - alsnog te realiseren, dan dreigt opnieuw een gang naar de rechter.

"Alle kolencentrales staan weer aan, en het wegverkeer neemt weer toe", zegt directeur en oprichter Marjan Minnesma van Urgenda. "Waar we het klimaatdoel vorig jaar, ondanks de coronacrisis, niet haalden met een vermoedelijk overschot van 1 à 2 miljoen ton CO2, dreigt die kloof dit jaar nog vier tot acht keer zo groot te worden - volkomen strijdig met het vonnis van onze hoogste rechter."

De rechter bepaalde dat de Nederlandse uitstoot van broeikasgassen per 2020 ten minste 25 procent onder het niveau van 1990 moet liggen.

Het demissionaire kabinet zal vermoedelijk niet reageren op Minnesma's verzoek. Het dreigement met een nieuwe rechtsgang lijkt dan ook vooral gericht aan de formateur van het nieuwe kabinet. Een uitgebreid interview met Minnesma over de klimaatzaak die Urgenda won en de nieuwe stappen die de organisatie wenst, is te lezen in de Volkskrant.
de Volkskrant - Urgenda stapt opnieuw naar rechter als kabinet klimaatdoelen niet aanscherpt
Reageer
  • Deel
Druk af