Ruben van Megen heeft voor zijn afstudeerproject twee scenario's uitgewerkt. Hij berekende dat iedere Brabander per jaar 23 kilo kip eet, 42 kilo varken en 21 kilo koe. Als je alle daarvoor benodigde dieren in een Beestenstad bij elkaar zou brengen, waar ze van hun geboorte tot en met hun verwerking verblijven, dan zou die stad 245 hectare groot zijn voor de varkens, plus 110 hectare voor de koeien en nog eens 52 hectare voor de kippen. In totaal 407 hectare. Ter vergelijking: de provincie Noord-Brabant beslaat zo'n 500.000 hectare, de stad Eindhoven is 8884 hectare groot.

Tegenover het scenario van de Beestenstad zet Van Megen het scenario dat iedere burger in zijn tuin een eigen kippenhok bouwt met 3 kippen en een haan, en voor die dieren mais, graan en zonnebloemen verbouwt. Om mensen hierbij te helpen heeft hij een ' kip-diagrammachine' gebouwd, die precies laat zien wanneer je moet zaaien en oogsten en die bovendien als een kunstwerk in de tuin geplaatst kan worden.

Het project van Ruben van Megen is deze week in Eindhoven te zien tijdens de Dutch Design Week. Van Megen: "Ik dring de mensen geen boodschap op, maar wil wel dat ze zich vragen gaan stellen.” Of ze een Beestenstad of een kippenhok in hun achtertuin willen, bijvoorbeeld.Bron: De Limburger
Fotocredits: still uit film
Dit artikel afdrukken