Dat blijkt zo zijn grenzen te hebben, zeggen de wetenschappers die er aan werken. De Nestlé's, Procters en Unilevers kunnen niet ongestraft doorgaan met het reduceren van suiker, zout en vet zonder de smaak geweld aan te doen of hun toevucht te nemen tot hightech, onnatuurlijke ingrepen.
Rare reclames
Jean-Michel Lecerf, hoofd Voeding van het Institut Pasteur in Lille, is zelfs van mening dat de toepassing van technologieën om de zout-, suiker- en vetgehaltes in voedingsmiddelen terug te dringen alleen resultaat kan hebben als consumenten anders gaan eten en uit eigener beweging gaat kiezen voor minder lekkere producten.
Je ziet de reclames al voor je:
- "de Nieuwe Magnum, gezonder maar minder lekker!"
- "de nieuwe kroket van Mora, 100% gezond, over de smaak moet je niet zeuren"
- "Nieuwe Coca Cola - nu eindelijk met stevia én zonder fosforzuur; goed voor je tanden en je lijf, maar de smaak van echte Cola konden we niet imiteren"
- "Nieuw: salami met veel minder zout, maar vol E621 voor de smaak"
Gedragstherapie
Wat nu? Unilever stelde afgelopen week nog dat het zijn producten natuurlijker én lekkerder gaat maken. TeRiFiQ is opgezet om zulke bedrijven te helpen. Het project moest eraan bijdragen om ons ongemerkt gezonder te laten eten zonder ons in ons eetgedrag te storen. Kennelijk komen technische wetenschappers nu tot de ontdekking dat het geheim niet zit in voedingsmiddelentechnologie maar in gedragstherapie. Het werkelijke probleem is immers niet zozeer wat we eten maar hoeveel en hoevaak we dat doen.
Dieetwetenschap blijkt opeens een sociale wetenschap te zijn. Alleen is ze nog in handen van de stofjes-, techniek- en machinesmensen. Daarom zeggen ze dat de consument het zelf moet doen. Dat is echter een illusie.
Fotocredits: screenshot, TeriFiQ
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Jozo, en de meeste fijne zout - als anti-klontenmiddel (ook als is ijzersulfaat ook mogelijk). Daarom is grof zeezout - zelf te malen - het beste.
Aluminium zit in veel meer producten... zowel natuurlijk als toegevoegd.
Frank, waar worden volgens jou aluminiumzouten toegevoegd ? Ik kom ze eigenlijk nooit ergens tegen...
Ik denk dat het inderdaad wel een groot probleem is dat we gewend zaijn geraakt aan veel suiker. En dan is minderen altijd moeilijk, maar niet onmogelijk. Wat me in met name Frankrijk blijft verbazen is de extreem zoete yoghurt. Zelf een paar weken geleden bij de Carrefour Yogourt Naturel gevonden, met 10% suiker (!). Ik moest echt zoeken naar een lekker toetje zonder extreem suiker.
Alle Danone (en andere Franse) producenten doen 12-15% suiker in hun producten, al in de Danoontjes, dus kleine kinderen kennen de smaak van yoghurt niet meer en dus is minder zoet meteen vies (lees : zuur). Een paar jaar geleden op congres in Parijs en kregen we kwark als toetje. Zo'n 150 ml mét 2 suikerzakjes en de waarschuwing dat het product extreem zuur was (..), vandaar de suiker. Ik heb het zonder suiker gegeten en was gewoon heerlijke kwark.
Als ze dit nu eens afbouwen, 1% minder per jaar, dan raken mensen weer aan de echte zure smaak gewend. Voor de veiligheid is die suiker niet nodig, yoghurt is zuur genoeg. En veel goedkoper voor de producent.
Klopt Hendrik. En anderen hebben gelijk als ze stellen dat er ook andere smaakstoffen zijn dan de chemische en zogenaamd 'natuurlijke' (zoals gistextract als smaakversterker). Smaak wordt van oudsher aan gerechten gegeven door kruiden, gefermenteerde producten, zout en suiker. Denk maar niet dat het Mediterrane dieet zoutloos is.
Om zout en suiker te vervangen door neurotransmitters (smaakversterker, aspartaam), en aan te vullen met smaakstoffen? Veel smaakstoffen (meestal esters) zijn in grote hoeveelheden schadelijk, zoals Amilacetaat (bananensmaak) en Ethylacetaat (in zeer veel smaakstoffen).
In smaakessences die toegepast worden in allerlei producten (zoals koek, ijs, toetjes) wordt (ethyl)maltol gebruikt (E636, E637), dat, samen met aluminium, aluminum maltolate vormt, dat makkelijk de Blood Brain Barrier passeert, en hersenaantasting veroorzaakt. Maltol wordt ook toegepast in brood ('vers brood geur'). Aluminium (verbinding) zit in veel producten toegevoegd - zoals tafelzout (een van de vele toevoegingen die toegestaan zijn waar ernstige twijfels over bestaan).
Een relatief sterke toename van deze producten verplaatst het gezondheidsprobleem. Probeer het zoveel mogelijk op z'n Kretons of Japans.... is het beste advies. Gebruik dan met schoon geweten - maar wel bewust - de zeezoutmolen...
Simone: zoals al bleek uit eerdere discussies hier over het 'ik kies bewust logo', is dit logo misleidend.
"Stofjesmensen"? We doen natuurlijk niet alsof we blind zijn: Onnatuurlijk! Wat is natuurlijk? Reimer, der erste aus Holzminden!? Geschmackstoffen! Dat zijn toch de stofjesmensen, zonder die shit eet toch niemand meer wat? Vanillevla, echte vanille kom nou! Mysterie, hou toch op. Wetenschap! Zonder die shit valt er niet meer te eten, denkt men. En de consequenties daar geeft niemand om, toch? Wat zijn eigenlijk die consequenties? Reimer doet aan andere zaakjes nu en zal hopelijk niet boos zijn!