Minister Carola Schouten wil opeens een deel van de €75 miljoen die in het regeerakkoord beschikbaar zijn voor jonge boeren en tuinders beschikbaar stellen aan jonge vissers. Dat zei ze donderdag in een debat in de Tweede Kamer over het pulsvisserijverbod, schrijft Boerderij.

De boeren zien €11 miljoen aan hun neus voorbijgaan, bijna 15%.

De NAJK, de organisatie van jonge boeren die nauw betrokken was bij de invulling van de €75 miljoen, is onaangenaam verrast. "Als dit de bedoeling was, hadden ze dit van begin af aan moeten communiceren”, zegt Sietse Draaijer van NAJK.

Ook de Tweede Kamer was niet op de hoogte van Schoutens verruiming van de regeling. CDA'er Jaco Geurts: "Dat we jonge ondernemers steunen is goed. Maar als je geld belooft aan jonge boeren opeens aan jonge vissers geeft, moet je wel een goede onderbouwing hebben. Die wacht ik af”. Met andere woorden: prima om vissers geld te geven, maar waarom hebben de boeren het opeens niet meer nodig.

Coalitiepartijen VVD en CU zijn niet tegen de ondersteuning van de jonge vissers.

Omdat Nederland het nogal verprutst heeft voor de pulsvissers, kreeg Schouten voor het eerst een motie van wantrouwen, ingediend door de PVV. De motie werd weggestemd, evenals de motie van FvD dat Schouten moet aftreden 'als ze de pulsvisserij niet toegelaten krijgt'.

De minister vindt dat de regering vissers in de kou heeft gezet door in Europees verband a-sociaal te opereren. De vissers zitten nu met de gebakken peren.Boerderij - Geld voor jonge boeren deels naar jonge vissers
Reageer
  • Deel
Druk af