Engeland is bezorgd over zijn voedselveiligheid. Het aantal ziekenhuisopnames wegens voedselvergiftiging is omhoog geschoten. Deskundigen maken ruzie over de oorzaak. Experts denken dat het ligt aan verminderde regelgeving en importcontroles als gevolg van de Brexit en bezuinigingen. De Britse voedselveiligheidsautoriteit verdedigt zich en vermoedt dat het aan verfijndere detectie-apparatuur en -methoden ligt.
De Britse pers spreekt van een ongekende stijging van door voedsel overgedragen ziekten. In een jaar tijd - tussen april 2022 en maart 2023 - werden er 1.468 personen opgenomen vanwege salmonella-infecties. Dat komt volgens de National Health Service (NHS) neer op 3 opnames per 100.000 inwoners, een recordhoogte.

Ook infecties door E. coli en campylobacter bereikten recordhoogten. In 2023 werden meer dan 4.340 mensen opgenomen wegens een campylobacterbesmetting, een toename van 3 naar 9 per 100.000 inwoners sinds 2000.

Deskundigen zijn verdeeld over de oorzaak van deze stijging. Ze wijzen op verschillende factoren: minder regelgeving en controles bij import na de Brexit en bezuinigingen bij lokale overheden. De Britse voedselveiligheidsautoriteit wijst op verbeterde detectie als reden .
Tim Lang, hoogleraar voedselbeleid, is nauwelijks verbaasd. Volgens hem speelt de Britse overheid Russisch roulette met voedsel. Lang wijt de toename aan verminderde aandacht en regelgeving op het gebied van voedselhygiëne en -veiligheid, verergerd door Brexit en bezuinigingen. Het verlaten van de Europese Unie heeft volgens Lang de ooit sterke focus op inspectie en kwaliteitscontrole tenietgedaan. Lang refereert aan de jaren ‘80, met de gekkekoeienziekte en allerlei andere grote schandalen. De situatie leidde tot uitstekende voedselveiligheidssituatie in het Verenigd Koninkrijk. “In de afgelopen vijftien jaar is dat allemaal verzwakt.”

James Mottershead van de pluimvee-organisatie van de Britse boerenbond National Farmers Union uit zijn zorgen over geïmporteerde pluimveeproducten uit landen met toenemende salmonellagevallen, zoals Polen. Hij benadrukt de hoge standaarden van Britse pluimveeboeren en pleit voor het weren van producten die niet aan deze normen voldoen. Uiteraard is dat tevens een pleidooi voor het eigenbelang van de duurdere Britse kip.

De Britse pluimveehouders wijzen op de salmonella-uitbraak in 2023. Toen werden ruim 200 mensen ziek door een variant van salmonella die vermoedelijk afkomstig was uit geïmporteerd Pools pluimvee en eieren. De Food Standards Agency (FSA) verzocht Polen en andere EU-landen (waaronder Nederland) om de veiligheid van hun export beter te waarborgen.