Zo'n dertig procent van de Russische varkenshouderij bestaat uit zogenaamde achtertuinboeren ('backyard farms'). Ze kunnen in vele gevallen de gezondheid van hun dieren onvoldoende garanderen. Dat zorgt ervoor dat de Afrikaanse varkenspest kan oprukken. Premier Dimitri Medvedev heeft aangegeven dat de ziekte een groeiend economisch probleem aan het worden is. Het probleem wordt zelfs als fors ervaren. Daarom overweegt de Russische overheid ruiming van kleinschalige varkensbedrijven en van bedrijven die zich niet aan de regels voor een deugdelijke diergezondheid houden.
Met name kleinschalige boeren zijn de pineut omdat ze de verspreiding van de Afrikaanse varkenspest in de hand werken door hun varkens te laten scharrelen en de dieren keukenafval te voeren. Dat meldt Vilt op basis van berichten in Pig Progress en op Boerderij.

De mogelijke maatregel staat in schril contrast met het gevoel van de West-Europese consument die nu juist leert dat scharrelen en het eten van restafval duurzaam zijn.
Dit artikel afdrukken