De Russische veterinaire inspectiedienst Rosselkohznadzor heeft voor de tweede maal in korte tijd sporen van het varkenspestvirus in vlees aangetroffen. Het betrof varkensvlees uit Wit-Rusland, schrijft Vilt.

Rosselkohznadzor spreekt van een 'zware overtreding' en neemt de zaak hoog op. Sergey Dankvert, het hoofd van Rosselkhoznadzor, zou al diverse malen telefonisch contact gehad hebben met de minister van Landbouw van Wit-Rusland, Leonid Zayats. Rusland eist strengere maatregelen in Wit-Rusland om besmetting te voorkomen, en het risico op verdere verspreiding van het virus in te dammen. Vooralsnog is er echter geen sprake van een mogelijk verbod op de varkensvleesimport uit Wit-Rusland.
Daarvoor heeft Rusland het vlees uit Wit-Rusland, ondanks de daar voorkomende Afrikaanse varkenspest, te hard nodig.

Vleessector in de problemen
Begin dit jaar sloot Rusland zijn grenzen voor varkensvlees uit de EU, nadat in Litouwen en Polen de Afrikaanse varkenspest was geconstateerd. Toen daarna in augustus de importstop op westerse agrarische producten van kracht werd, stopten ook de varkensvleesimporten uit de VS, Canada en Australië. Dat leidde tot grote problemen voor de vleesverwerkende industrie in het land, die geconfronteerd werd met tekorten aan grondstoffen. De sector schreef pleitte middels een 'brandbrief' aan president Poetin voor steunmaatregelen. Waarschijnlijk is het onder meer aan deze nijpende situatie te danken dat de Russen het vlees uit Wit-Rusland niet willen verbieden. Rusland zit klem tussen geen varkensvlees of vlees met varkenspest.

Smokkelwaakhond Rosselkhoznadzor
Recent kwamen er berichten naar buiten dat Rosselkhoznadzor diverse successen heeft geboekt door illegale varkensvleesimporten te onderscheppen. In GlobalMeatNews beschuldigt Dankvert zelfs de Europese voedselautoriteiten en veterinaire diensten van 'medeplichtigheid' aan deze smokkel. Volgens Dankvert is in deze affaire inmiddels een strafrechtelijk onderzoek ingesteld.
Daarnaast meldde hij dat zijn dienst een 'smokkelpijplijn' heeft opgerold. Langs die weg zou al 7.500 ton vlees uit de EU via Wit-Rusland en Kazachstan Rusland binnengesmokkeld zou zijn. Het vlees was voorzien van een vervalst herkomstcertificaat.

Over de veterinaire veiligheid van de onderschepte illegale importen wordt overigens met geen woord gerept.

Fotocredits: Erich Ferdinand
Dit artikel afdrukken