Hoe ongeloofwaardig het ook klinkt, het is echt waar volgens NRC-columnist en oud-hoogleraar Martijn Katan: onderzoek toont aan dat roken de kans op parkinson verkleint. Dat effect wordt niet verklaard door andere verschillen tussen rokers en niet-rokers. Ook matige alcoholconsumptie zou beschermend kunnen werken tegen parkinson.

Dat betekent niet dat we maar weer massaal moeten gaan roken en drinken. De winst tegen parkinson wordt namelijk teniet gedaan door de grotere risico's op andere ziektes.

Bewegen verlaagt de kans op parkinson en verzacht de symptomen bij degenen die al gediagnosticeerd zijn. Maar, waarschuwt Katan, sporten als rugby en boksen met een risico op hersenschudding verhogen het risico juist weer.

Katan wijst er verder op dat koffiedrinkers minder kans hebben op parkinson, zonder andere ziektes te veroorzaken. Over voeding wordt gezegd dat melkconsumptie mogelijk de kans op parkinson verhoogt, hoewel dit niet overtuigend is bewezen. Biologisch eten, met minder bestrijdingsmiddelen, helpt misschien ook maar lijkt de kans om geen parkinson te krijgen maar weinig te verlagen.


Katan zette deze feiten op een rij omdat hij duidelijk wil maken dat we altijd ergens last van kunnen krijgen en dat een tegenstrategie weer andere effecten oproept. Omdat we ouder worden, komen nieuwe kwalen op waar we iets tegen willen doen. Maar misschien is dat wel een verkeerde wens, zegt Katan met zoveel woorden in zijn column.

Katan is van mening dat parkinson voornamelijk te wijten is aan verdere vergrijzing. Het lijkt vaker voor te komen omdat mensen ouder worden. Hij denkt dat leeftijdsgebonden aandoeningen zoals parkinson en dementie onvermijdelijk zijn en dat euthanasie in de toekomst meer in zwang komt als een manier om er geen last van te krijgen. Het is een keer klaar, zegt Katan nauwelijks verholen.

Hoe dat ook zij: het op een zuipen en drinken zetten tegen parkinson is een slecht idee. Al helemaal als je wat ouder bent, want met een slok op val je veel gemakkelijker van de trap.
  • Deel
Druk af