De door Poetin ingestelde boycot van Westerse landbouwproducten gaat luxe restaurants en de rijke Russen die daar gaan eten veel geld kosten. Sushi met Noorse zalm, Spaanse ham, Parmezaanse kaas en sappige Australische steaks horen tot het verleden, schrijft Bloomberg.

Russische waar van mindere kwaliteit
Restaurateurs, die ongeveer 50% van hun grondstoffen importeren, zien de bui dan ook al hangen: "We zullen nu vlees van mindere kwaliteit voor een hogere prijs moeten kopen", zegt Zalina Abdusalamova, CEO van Kings Meat Co, dat een aantal luxe hotels belevert. Om eraan toe te voegen: "Rusland produceert niet genoeg kwaliteitsvarkensvlees. We halen nu al een heleboel uit Wit-Rusland, maar dat is een klein land en heeft niet genoeg worst voor heel Rusland."

Aandelenkoersen Russische voedselproducenten schieten omhoog
Een andere sector waar de gevolgen van Poetins ban onmiddellijk merkbaar zijn, is de effectenbeurs. Daar schoten de koersen van de beursgenoteerde Russische voedselproducenten (zoals Razgulay, the Russian Sea fish and Seafood producer en GlavTorgProduct) vrijdag met bijna 40% omhoog, van vleesproducent Cherkizovo steeg de koers met 8,5% en van vleesverwerker Ostankino met 18,5%, meldt RT (voorheen Russia Today).

Volgens RT zien Russische boeren de ban als een 'unieke en historische mogelijkheid om de binnenlandse productie te ontwikkelen'. In de EU vrezen boeren een enorme crisis en klinkt een wijdverbreide roep om EU steun.

Wit-Rusland gaf daarentegen afgelopen week aan graag uit te willen breiden om Rusland te kunnen beleveren. Op Foodlog werd deze week gemeld dat ook de Marokkaanse tuinbouw, die nu deels Zuid-Europa van verse groenten voorziet, graag zal willen leveren aan Rusland.
Dit artikel afdrukken